Ton Derksen reageert op advies Hoge Raad inzake de Deventer moordzaak

Prof. Ton Derksen publiceerde begin 2023 het boek De Deventer karaktermoord. Daarin laat hij zien dat Ernest Louwes de moord op de weduwe Wittenberg simpelweg niet kan hebben gepleegd. Mr. Aben, de advocaat-generaal die de Hoge Raad in de Deventer moordzaak adviseert, richt zich in zijn Conclusie tegen twee sterk ontlastende argumenten uit De Deventer karaktermoord. Ton Derksen schreef hierop (op 11 september 2023) een Reactie – een stuk van zo’n 15.000 woorden – dat hier gratis te downloaden is en dat inmiddels onderdeel is van het verweer van advocaat Knoops.

Download hier: Reactie Ton Derksen op mr Abens conclusie – 8 sept 2023

Ernest Louwes, een financieel adviseur,  heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Hij zegt op het moment van de moord op zijn cliënte, de weduwe Wittenberg, op weg te zijn naar huis en daarbij in een file belandde. Vanuit die file belt hij de weduwe over financiële zaken, die hij eerder die dag al heeft bezocht. De weduwe is ergens in de avond, in ieder geval na het bewuste telefoontje, vermoord. De telefoonmast die het telefoontje oppikt staat in Deventer, de woonplaats van de weduwe. Dat maakt Louwes verdacht. Maar Derksen toont in zijn boek aan dat er een reële kans is dat de mast over grotere afstand aangestraald wordt. De mast kan aangestraald zijn vanaf de weg die Louwes die dag naar huis neemt. Aben stelt dat de kans veel groter is dat de telefoonpaal vanuit Deventer is aangestraald. Als dat het geval zou zijn, dan zou Louwes op dat bewuste tijdstip in Deventer moeten zijn. Maar Derksen laat in zijn boek en in deze ‘Reactie’ zien dat Louwes simpelweg niet op tijd in Deventer kon aankomen. Hij berekent hoe laat Louwes op de dag van de moord, rijdend vanaf Utrecht, na het tekenen van een presentielijst van een nascholingscursus in het Jaarbeursgebouw, niet op tijd bij telefoonmast (basisstation 14501) kon zijn. Ook mr. Aben worstelt om Louwes op tijd in Deventer te krijgen, maar hij bedenkt in zijn advies een nieuwe sluiproute die Louwes gereden zou hebben. Volgens Derksen is deze route onwaarschijnlijk en zou Louwes ook in dit scenario niet op tijd bij de telefoonmast zijn.

Het tweede strijdpunt is het DNA. Er is DNA aangetroffen op het lichaam van de weduwe Wittenberg. Aben houdt in zijn advies vol dat dit DNA belastend is. Hij voert nieuwe deskundigen op die dit ondersteunen. Derksen laat in deze Reactie zien dat de deskundigen zich vergissen. Het DNA zit op het lichaam omdat Louwes de weduwe eerder op die dag bezocht. Er heeft daarbij een normale DNA-transfer plaatsgevonden. Het DNA zit met name rond de linkerschouder van de weduwe, zegt Derksen, wat past bij Louwes’ verklaring dat hij brieven met de weduwe doornam en daarbij links achter de weduwe stond. Omdat het DNA niet of nauwelijks op de moordplekken zit, is het volgens Derksen ontlastend.