Een culinaire tijdreis

1000 jaar koken in Rotterdam
Alexandra van Dongen, Arnold Carmiggelt, John Tholen, Manon Henzen

 24,90

Veel van het Rotterdams verleden werd in 1940 van de kaart geveegd door het bombardement op de stad. Maar in de grond zitten nog zeer veel verhalen verborgen. Rotterdamse stadsarcheologen vinden tijdens hun opgravingen uiteenlopende resten van bewoning, van boerderijen en sluizen tot kook-en keukengerei alsook eeuwenoude voedselresten als zaden, pitten en botjes, die tot duizenden jaar in de tijd teruggaan.

De oudste kookpot van de stad en andere vormen van kookgerei, alsook speelgoed kook- en keukengerei uit de Rotterdamse bodem, worden gecombineerd met recepten uit historische kookboeken uit de collectie van de Bibliotheek Rotterdam en voorstellingen van keukenscènes uit de kunstcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen en andere musea. De historische recepten worden aangevuld met een hedendaags Rotterdams recept van een gastkok van Verhalen huis Belvédère en
een futuristisch recept ontwikkeld door de chef-kok van SVO Vakopleiding Food (in de Markthal) en zijn leerlingen.

Manon Henzen bewerkte de recepten van vroeger en stak ze in een hedendaags jasje: van graanpap, Deuse Geertjes,
Snoek op zijn Frans, tot een Rotterdamse aardappelpudding. De lezer kan alle gerechten thuis koken.

Manon Henzen culinair historicus eet!verleden / Alexandra van Dongen conservator Museum Boijmans Van Beuningen / Arnold Carmiggelt stadsarcheoloog, Archeologie Rotterdam / John Tholen senior-conservator Bijzondere Collecties Bibliotheek Rotterdam

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Sterck & De Vreese
Aantal pagina's:
192
Druk:
1
ISBN:
9789464712230
Uitgiftedatum:
07-11-2024
Gewicht:
530 gram
Afmeting:
241x171x17 mm
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • Handboek patisserie

    Handboek patisserie

    Alle regels van de kunst in de praktijk
    Ferrandi
     75,00
  • De helende kracht van thee

    Van dit boek word je blij.

    Thee zetten en drinken veroorzaakt een soort blijdschap. Het is een dagelijks ritueel dat zorgt voor een ontspannend moment. Met hun helende werking bieden kruiden en bloemen een ideale ondersteuning bij heel wat ziektes en aandoeningen. De lijst is eindeloos lang: van vlozaad als eetlustremmer of weegbree tegen hooikoorts tot goudsbloem om de immuniteit te verbeteren.

    De helende kracht van thee is een bijzonder rijk boek, vol praktische tips. Naast recepten voor het lichaam, biedt het ook stof voor de geest. Het doet nadenken over de manier waarop we omgaan met ons lichaam, hoe we het voeden, en hoe we ons welbevinden kunnen versterken.

    Ann Vansteenkiste geeft in de Benelux vele workshops, cursussen theeceremonie en lezingen. Ze is kind aan huis bij topchefs om hen te adviseren bij de samenstelling van hun theekaart.

     24,95
  • Tomaat

    Tomaat

    Zelfgekweekt smaakt beter
    Angelo Dorny
     27,50

    Tomaat

    ‘Tomaat. Zelfgekweekt smaakt beter’ brengt een ode aan de zuiderse vrucht die al jaren een vaste plaats heeft in onze eetcultuur. Tomaten zijn onmisbare ingrediënten in pastaschotels, tapenades of pizza’s. Maar heb je ooit een zelfgekweekte tomaat geproefd, zongerijpt op een warm balkon, in een kas of in volle grond? Wat een smaakexplosie, wat een sensatie! Als er al een vrucht is die zoveel beter smaakt als je deze zelf kan telen, dan is het wel de tomaat.
    Maar hoe begin je eraan? Van het zaaien in het voorjaar, via het uitplanten tot de oogst in de zomer: Angelo geeft alle tips en tricks mee die hij als doorgewinterde moestuinier verzamelde. Hij selecteerde vijftig oude en nieuwe variëteiten met bijzonder veel smaak. Dertig heerlijke gerechten, makkelijk te bereiden en bijzonder origineel, vormen het sluitstuk van dit boek: de tuin op tafel in de praktijk.

    Angelo Dorny is tuinspecialist en groenjournalist. Hij enthousiasmeert duizenden mensen via zijn boeken en sociale media. Hij teelt al ruim twintig jaar tomaten.

     27,50