Privédomein
€ 49,90
De invloed van tuin- en landschapsontwerpers op het inrichten van het openbaar groen wordt wereldwijd steeds belangrijker. Daardoor verandert ook onze visie op beplanting, duurzaamheid en biodiversiteit. Het is dus interessant om te kijken hoe deze ontwerpers omgaan met hun eigen tuin. Vaak is het een plek waar geëxperimenteerd wordt, ideeën worden uitgewerkt, en de ontwikkeling van beplanting wordt bestudeerd. Maar het is ook een plek van rust en schoonheid. In Privédomein geven topontwerpers als Dan Pearson, Sarah Price, Nigel Dunnett, Tom Stuart Smith, Mary Keen en Arne Maynard een rondleiding door hun eigen tuin om te vertellen over de keuzes die ze maken en wat ze wel of niet meenemen in hun projecten.
Clare Coulson is journalist en gespecialiseerd in tuinen en tuinontwerp. Ze schrijft
voor verschillende kranten en tijdschriften, waaronder de Financial Times, the Daily
Telegraph, Gardenista en House & Garden. Daarnaast doceert ze journalistiek aan
Central Saint Martins in London.
Gerelateerde boeken
-
Wilde planten in eigen tuin
Een tuin maak je in de eerste plaats voor jezelf, je wilt een plek om lekker te zitten en je zet er planten in die je mooi vindt. Als je kiest voor aantrekkelijke wilde, inheemse planten dan maak je van je tuin ook een geschikt leefgebied voor dieren. Voor insecten als vlinders, bijen, zweefvliegen, libellen en ook voor vogels, kikkers en egels.
Wilde planten in eigen tuin staat boordevol praktische informatie over aanleg en onderhoud van een tuin met wilde planten. Aan de hand van talrijke foto’s vertellen Martin Stevens en Marlies Huijzer welke planten en plantencombinaties geschikt zijn voor grote en kleine tuinen en zelfs voor balkons, geveltuinen en niet te vergeten daken. Daarbij kijken ze naar grootte, grondsoort, zon, schaduw en ligging. Ze gaan dieper in op het zelf kweken van planten en nemen een uitgebreide ‘kijk bij de kenners’: heemtuinen, botanische tuinen en kwekers.
Bladerend en lezend in dit rijk geïllustreerde boek kom je op heel veel ideeën en breng je de natuur in je eigen tuin! -
Prinsentuin Leeuwarden
In de monumentale stadskern van Leeuwarden ligt de Prinsentuin, een van de groene parels die de Friese hoofdstad rijk is. Halverwege de zeventiende eeuw werd de tuin als lusthof aangelegd door Stadhouder Willem Frederik van Nassau. Deze lusthof kennen we nu als de Prinsentuin en bevat een schat aan bijzondere verhalen uit verschillende perioden in de geschiedenis van de stad.
Nadat in 1819 koning Willem I de hoftuin teruggaf aan de bewoners van de stad, schreef het stadsbestuur een opdracht uit tot herinrichting. Deze opdracht hield verband met de ontmanteling van het bolwerk. Daarmee was Leeuwarden een van de eerste steden in Nederland die een openbaar stadswandelpark op de vestingwerken liet aanleggen. Stadsarchitect Gerrit van der Wielen (1767-1858) en ‘architect van buitengoederen’ Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851) werkten circa vijfentwintig jaar aan de transformatie van de stad. Naast de Prinsentuin ontwierp Roodbaard een aaneengesloten groenstructuur op het bolwerk, waarin de wandeling centraal stond. Zijn collectie ontwerptekeningen geeft een prachtige inzage in de gefaseerde aanleg vanaf 1821 tot ongeveer 1846.
Nu, tweehonderd jaar nadat werd aangevangen met de omvorming van de Prinsentuin tot openbaar stadswandelpark, heeft het monumentale groen een nieuwe betekenis gekregen. Het park herbergt het verhaal van het verleden, maar het vraagt tegelijkertijd om een toekomstbestendige visie. -
Eetbare bomen en struiken
Lekkers uit de natuur
In het bos, in je eigen tuin of in het park – overal groeien bomen en struiken die je lokken met hun heerlijke vruchten. En ook met hun knoppen, bloemen, bladeren en zelfs hun boomsap kan je je menu verrijken.Zeker determineren
Meer dan 350 foto’s en kleurenillustraties tonen alle belangrijke kenmerken en helpen je de verschillende boom-en struiksoorten betrouwbaar te determineren.
Correct verzamelen
Waar mag ik verzamelen? Welke onderdelen zijn eetbaar? En hoe kom ik bij die zoete vruchten bovenin? De mand is snel gevuld dankzij enkele eenvoudige tips en trucs.
Bewerken en bereiden
Soep of salade, smoothie of likeur, drogen, karameliseren of inleggen- talrijke recepten laten zien hoe de lekkernijen uit de natuur kunnen worden verwerkt.