Boek van de maand februari: ‘Laat je niet gek maken’ van Maria Abrahamsen

Het ‘Boek van de maand’ is een maandelijkse rubriek waarin één boek extra in de schijnwerpers wordt gezet. Onze medewerkers selecteren de boeken en beantwoorden vier vragen om meer informatie over het boek te geven en je enthousiast te maken om het te gaan lezen.

Deze maand is de keuze gevallen op het kleurrijk vormgegeven Laat je niet gek maken. Wat gebeurt er eigenlijk vanbinnen? van Maria Abrahamsen. Benieuwd waarom je dit boek zou moeten lezen? Lees dan snel verder!

 

Waarom moet je dit boek lezen?
Laat je niet gek maken is een boek geschreven door de Noorse psycholoog Maria Abrahamsen. Met de content van haar populaire socialmedia-account, @psyktdeg, legt ze psychologische onderwerpen gemakkelijk en op humoristische wijze uit.  

Dit concept heeft ze goed weten te vertalen naar haar boek. Het heeft een aantrekkelijke en overzichtelijke vormgeving die in combinatie met de vlot geschreven tekst ervoor zorgt dat de inhoud makkelijk te begrijpen is. Ze gebruikt herkenbare voorbeelden en met de praktische tips kan je direct aan de slag, waar je ook bent.  

Een voorbeeld van zo’n tip: als je merkt dat je erg angstig wordt, adem dan 7 seconden in en 11 seconden uit. Doordat je rustiger gaat ademen wordt de angst minder gevoed (door zuurstof) en “sterft” het langzaam weg.  

Kleine en relatief logische dingen worden aangekaart, maar wel veel dingen waar nog steeds weinig openlijk over gepraat wordt. Eenzaamheid, angst, verslaving, depressie, schaamte, zelfliefde. Lastige onderwerpen, waarvan je niet altijd weet hoe je daar over moet beginnen. Of waar je niet over durft te praten, zelfs niet met je beste vrienden of je familie.  

De auteur kaart veel thema’s aan waar jongeren mee worstelen. Ze maakt dingen bespreekbaar die voor jongeren lastig zijn om te bespreken. Het maakt de zoektocht naar informatie laagdrempeliger en geeft het gevoel dat er iemand is die je begrijpt.  

Het boek is voornamelijk gericht op jongeren, ook al kan het ouders ook inzicht geven in het “vreemde” gedrag van hun kinderen.
 

Wat vind je goed aan deze auteur?
Ze geeft het gevoel dat ze een vriendin is bij wie je terecht kan en die dezelfde dingen doormaakt als jij. Ze gebruikt bijvoorbeeld haar eigen gezicht voor het boek. Door emoties en grappige effecten toe te voegen aan haar foto’s, wekt ze de indruk zichzelf ook niet zo serieus te nemen. Dat maakt het laagdrempelig en herkenbaar.  Ze maakt zichzelf bereikbaar en toegankelijk, waardoor je ook gaat nadenken over de dingen die ze behandelt. Ze houdt het dichtbij haarzelf en gedraagt zich niet als een afstandelijke expert, maar als iemand die begrijpt wat er speelt en dit zelf ook heeft meegemaakt. Daarnaast legt ze alles met humor en in begrijpelijke taal uit.  

Abrahamsen noemt haar boek geen geneesmiddel, maar biedt wel handvaten om zekere problemen te onderzoeken en aan te pakken. Voor serieuze problemen verwijst je door naar professionals. Ze doet niet alsof dit boek al je problemen gaat oplossen en dat is verfrissend. 

 

Wat is je favoriete passage/hoofdstuk uit het boek en waarom?
Er staan veel leuke quotes in het boek, zoals op pagina 140, maar mijn favoriete passage staat op pagina 54:  

 

‘Ken je het verhaal van de jongen die de vlinder wilde helpen die worstelde om uit zijn cocon te komen? De jongen sneed de cocon open en hielp de vlinder eruit. Maar dit zorgde ervoor dat de vlinder nooit leerde om te vliegen en kort daarna stierf. Het bleek dat de vlinder zijn vleugels sterker moest maken door zich een weg door de cocon te vechten om te kunnen vliegen.’
 

Wanneer je worstelt en alles heel moeilijk lijkt, onthoud dan dat je misschien niet op zoek moet gaan naar een shortcut om aan het gevoel te ontsnappen. In plaats van tegenslag te veroordelen, kun je proberen de focus te verleggen en nieuwsgierig te zijn naar wat er daarna komt: ‘Wie ben ik als ik hieruit kom?’ Tegenslag geeft je kracht en falen is een onderdeel van vooruitgang. Het bereidt je voor op alle strijd die je in de toekomst misschien moet aangaan. Het is een natuurlijk onderdeel van wie we zijn. Daarom kun je het ook vieren als je hebt gefaald. Je bent ergens naar onderweg, want wie nooit heeft gefaald, heeft nooit iets nieuws geprobeerd. 

 

Falen is een heel normaal onderdeel van ons bestaan. Ik ben er (nu nog steeds wel) altijd als de dood voor geweest. Falen vond ik echt verschrikkelijk. Maar door de jaren heen ben ik me wel gaan realiseren dat ik inderdaad zonder falen, nooit geleerd zou hebben om daar ook mee om te gaan. Dan was ik nooit opzoek geweest naar andere manieren en had ik dat creatieve vermogen om te schakelen en met een andere oplossing te komen, nooit ontwikkeld. Deze passage deed me daar weer even aan herinneren en deed me realiseren hoe belangrijk falen eigenlijk is (ook al is het nog steeds een vreselijk gevoel). 
 

Welk(e) gelijksoortig(e) boek(en) zou je aanbevelen?
Als we kijken naar een serie dat betreft humor en makkelijk taalgebruik lijkt op dit boek, dan zou ik de ‘Hoe om te gaan met’-serie van James Withey aanbevelen. Noordboek heeft 3 van deze boekjes in hun assortiment over stress, angst en depressie. Zeker geen luchtige onderwerpen, maar Withey slaagt er ook goed in om met humor en begrijpelijke taal bruikbare tips te geven over hoe je met bijvoorbeeld stress kunt omgaan. Dus mocht het boek van Abrahamsen je interesse hebben gewekt voor meer, geef de boeken van Withey dan ook zeker een kans.  

 

Boekenlijst:
Laat je niet gek maken. Wat gebeurt er eigenlijk vanbinnen? | Maria Abrahamsen | ISBN 9789464710663 | 160 pagina’s | paperback | Nederlands | Bestel hier
Hoe om te gaan met stress. 40 technieken om weer controle over je leven te krijgen | James Withey | ISBN 9789464711042 | 128 pagina’s | paperback | Nederlands | Bestel hier
Hoe om te gaan met angst. 40 technieken om weer controle over je leven te krijgen | James Withey | ISBN 9789056157296 | 128 pagina’s | paperback | Nederlands | Bestel hier
Hoe om te gaan met depressie. 40 technieken om weer controle over je leven te krijgen | James Withey | ISBN 9789056157050 | 128 pagina’s | paperback | Nederlands | Bestel hier