Wanneer soorten kennismaken

Donna J. Haraway

 29,90

Wie raken we aan als we een hond aanraken? Hoe vormt deze aanraking onze meersoortige wereld? Op persoonlijke en goed gedocumenteerde wijze beschrijft Donna J. Haraway de intersectie van mens en dier. We worden omringd door talloze soorten dieren en diertjes. Ze zitten ook in ons. En ze vormen dus niet alleen onze leefwereld, maar ook ons lichaam.
Haraway onderzoekt hoe we al deze dieren en diertjes het beste ontmoeten. Daarbij heeft ze vooral aandacht voor huisdieren, maar ze staat ook stil bij designerdieren, proefdieren, therapiehonden et cetera. Steeds verkent ze behendig de filosofische, culturele en biologische aspecten van dier-menselijke ontmoetingen.

In dit diep persoonlijke maar intellectueel baanbrekende werk ontwikkelt Haraway een ruimere opvatting van ‘gezelschapsdieren’. Dat zijn alle dieren die, probleemloos of niet, met elkaar samenleven.

Met een nawoord van dierenbeschermer Michel Vandenbosch en filosoof Johan Braeckman

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
600
Druk:
1
ISBN:
9789464710472
Gewicht:
779 gram
Afmeting:
215x141x50 mm
Uitgiftedatum:
05-11-2024

Gerelateerde boeken

  • De open samenleving en haar dieren

    De wetenschap is helder: dieren hebben gevoel en bewustzijn. Ze hebben, net als menselijke dieren, bepaalde elementaire belangen. Om deze belangen mee te wegen, klinkt de roep om dieren tot rechtssubject te maken en hun een stem te geven in het recht en in de politiek.

    Janneke Vink laat zien hoe verschillende landen omgaan met de veranderende status van het dier. Sommige landen, zoals Nederland, bungelen achteraan in de ontwikkeling, terwijl Zwitserland zo voorop wil lopen dat het over zijn eigen idealen struikelt. Verwijzend naar Karl Poppers ideaal van een staat waarin iedereen wordt gehoord, roept Vink op om dierenrechten stap voor stap in te voeren.

    ‘Een heldere en inzichtrijke verkenning van de diepgravende politieke en juridische onderwerpen die door de dierenbeweging op de kaart zijn gezet.’ – Peter Singer – Auteur van Animal Liberation en hoogleraar filosofie in Princeton

    ‘In dit innovatieve moreel-politieke en rechtsfilosofische boek toont Vink overtuigend aan dat niet-menselijke dieren een plek verdienen in ons rechtssysteem en dat hun belangen serieus horen mee te wegen. De liberaal-democratische beginselen vereisen het!’ – Robert Garner – hoogleraar politieke filosofie in Leicester

     32,50
  • Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen

    Een introductie in carnisme, met een voorwoord door Yuval Noah Harari

    Het meest gangbare dieet in onze cultuur had tot nu toe geen naam. Dit boek brengt daar verandering in. Het heet ‘carnisme’. Het is de culturele gewoonte om vlees te eten; een gewoonte die velen van ons is aangeleerd en die ideologische trekjes vertoont. In dit spraakmakende en bekroonde boek bespreekt bestsellerauteur Melanie Joy de carnistische ideologie waarmee we geweld tegen dieren goedpraten. Als ideologie blijkt het carnisme zo sterk dat we zelfs de impact van de vee-industrie op het milieu wegwuiven.

    Een uitdagend boek dat je ideeën over vlees en zuivel voor altijd zal veranderen.

    ——————

    ‘Dit boek helpt ons uit ‘de box van het ‘carnisme’ te stappen, zodat we in staat zijn kritisch naar het systeem te kijken en te zien hoe we zelf onderdeel van de oplossing kunnen zijn en kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld met meer compassie.’ – Yuval Noah Harari in de inleiding

    ——————

    ‘Er zit genoeg informatie in dit boek, en inzicht en argumentatie. Maar de ware prestatie van Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen is dat het ons herinnert aan wat we al weten. Met welsprekendheid doet Melanie Joy een beroep op de waarden die we allemaal al hebben en altijd al gehad hebben. Ze herinnert ons aan wie we zijn.’
    – Jonathan Safran Foer

     22,50
  • Een web van empathie

    Een alternatieve ethiek voor onze relaties met dieren
    Lori Gruen
     19,90