Een web van empathie

Lori Gruen

 17,90

Let op! Verwacht rond 29-01-2025

In dit boek betoogt filosoof en dierenactivist Lori Gruen dat we ons niet te eenzijdig moeten richten op rechten van dieren. Het is effectiever om te werken aan het verbeteren van onze relaties met dieren. Dat kunnen we doen door onszelf aan te leren om empathisch op hen te reageren. Dan krijgen we oog voor hun behoeften, interesses, verlangens, kwetsbaarheden, hoop en unieke perspectieven. We zitten al in een relationeel web met andere dieren, stelt Gruen. Onze veelzijdige verbondenheid biedt mogelijkheden ons verbonden te voelen met het welzijn van andere wezens. Als we ons inzetten voor een empathische verstrengeling kunnen we ons minder gewelddadige, zinvollere manieren van samenzijn voorstellen.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
144
Druk:
1
Datum verwacht:
29-01-2025
ISBN:
9789464712377

Gerelateerde boeken

  • Wat zouden dieren zeggen als we ze de juiste vragen stelden?

    Een must voor iedereen die met dieren werkt en een genot voor iedereen die al grinnikend wil begrijpen hoe dieren denken.
    Staan koeien de hele dag te niksen? Maken vogels kunst? Kunnen apen werkelijk na-apen? Zien dieren zichzelf zoals wij hen zien? Kunnen ze in opstand komen? En — misschien een vreemde vraag — is het wel gepast om in hun bijzijn te plassen?
    In dit boek beantwoordt de Belgische filosofe Vinciane Despret zesentwintig verrassende vragen die vastgeroeste ideeën over dieren op de proef stellen. Ze laat onderzoekers, filosofen en dierverzorgers aan het woord en laat zien hoe we anders over dieren kunnen denken.
    Met een voorwoord van Bruno Latour en een nawoord van Michel Vandenbosch
    Vinciane Despret is filosoof aan de Universiteit van Luik. Ze schreef meerdere boeken over dieren, waaronder Bêtes et hommes (Gallimard, 2007) en Penser comme un rat (Quae, 2009).

     24,90
  • Zoöpolis

    Een politieke theorie van dierenrechten
    Sue Donaldson, Will Kymlicka
     29,90
  • Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen

    Een introductie in carnisme
    Melanie Joy
     22,50

    Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen

    Een introductie in carnisme, met een voorwoord door Yuval Noah Harari

    Het meest gangbare dieet in onze cultuur had tot nu toe geen naam. Dit boek brengt daar verandering in. Het heet ‘carnisme’. Het is de culturele gewoonte om vlees te eten; een gewoonte die velen van ons is aangeleerd en die ideologische trekjes vertoont. In dit spraakmakende en bekroonde boek bespreekt bestsellerauteur Melanie Joy de carnistische ideologie waarmee we geweld tegen dieren goedpraten. Als ideologie blijkt het carnisme zo sterk dat we zelfs de impact van de vee-industrie op het milieu wegwuiven.

    Een uitdagend boek dat je ideeën over vlees en zuivel voor altijd zal veranderen.

    ——————

    ‘Dit boek helpt ons uit ‘de box van het ‘carnisme’ te stappen, zodat we in staat zijn kritisch naar het systeem te kijken en te zien hoe we zelf onderdeel van de oplossing kunnen zijn en kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld met meer compassie.’ – Yuval Noah Harari in de inleiding

    ——————

    ‘Er zit genoeg informatie in dit boek, en inzicht en argumentatie. Maar de ware prestatie van Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen is dat het ons herinnert aan wat we al weten. Met welsprekendheid doet Melanie Joy een beroep op de waarden die we allemaal al hebben en altijd al gehad hebben. Ze herinnert ons aan wie we zijn.’
    – Jonathan Safran Foer

     22,50