Berthe Hoola van Nooten (1817-1892)
€ 39,90
De plantkunde van voormalig Nederlands-Indië kent een lange en rijke geschiedenis. Meestal werd die geschreven door mannen. Maar in 1863 werd in Brussel Fleurs, fruits et feuillages choisis de l’île de Java gepubliceerd, een platenboek over de flora van Java dat vrijwel elke andere populaire titel over dit onderwerp in de schaduw stelde. Dit tweetalige werk bleek bedacht, getekend en geschreven te zijn door een vrouw: de Utrechtse domineesdochter Berthe Hoola van Nooten (1817-1892). Vele botanici kennen dit enorme boek, dat inmiddels zeldzaam en onbetaalbaar is geworden. Over de maakster tastte tot nu toe iedereen in het duister. De tekenares blijkt een veel avontuurlijker bestaan te hebben geleid dan vermoed, met omzwervingen in Suriname, Louisiana, Texas, New York en Nederlands-Indië. Hoe het haar als vrouw is gelukt om zo’n prestatie te leveren in een door mannen gedomineerde wereld is het onderwerp van deze biografie over haar leven en werk.
Gerelateerde boeken
-
Fauna en flora van de Kempen
Met deze sterk visuele veldgids in de hand start de ontdekkingstocht in het prachtige landschap van de Kempen en Maas. Het gaat om het grensoverschrijdende gebied tussen Tilburg, Eindhoven, Leuven en tot Hasselt. Ontdek meer dan 700 bijzondere planten en dieren als de Kempense heidelibel, de boomvalk, de ijsvogelvlinder en dophei. De achtergrondinformatie en prachtige biotoopplaten en waarneming tips maken dat ontdekken nog gemakkelijker. Met deze gids kan de wandelaar, fietser en iedere natuurliefhebber op stap in dit uitgestrekte natuurgebied gebied op de grens van Nederland en Belgie.
-
-
-
Landschapsbiografie van de Drentsche Aa
Op 2 juli 2015 verschijnt een bijzonder boek dat laat zien hoe het stroomdal van de Drentsche Aa door de tijd heen veranderde in het prachtige esdorpenlandschap van nu. Tijdens het congres ‘Het Experiment van de Drentsche Aa’ wordt het boek feestelijk gepresenteerd. Het boek is daarna tijdens het festival verkrijgbaar op de Brink in Zeegse!
Het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa behoort tot de meest geliefde en waardevolle landschappen. Geen enkel gebied in Noordwest-Europa kent zoveel natuurlijke beken met bijbehorende biodiversiteit als deze streek. Aardkundige sporen uit maar liefst drie verschillende ijstijden liggen hier letterlijk aan onze voeten. Ook in archeologisch opzicht behoort het gebied tot de top van Nederland. Dit uitzonderlijk gaaf bewaard gebleven esdorpenlandschap met zijn fraaie brinkdorpen, zijn oude essen, groenlanden en heidevelden kreeg in 2003 als eerste in Nederland het predikaat Nationaal Landschap.
Deze Landschapsbiografie van de Drentsche Aa beschrijft de lange levensloop van dit bijzondere landschap: van de eerste geologische processen enkele miljoenen jaren geleden, via de prehistorie en historische tijd tot aan het moderne landschap van vandaag. Een team van dertig deskundigen ontsluit in dit boek vijftig jaar wetenschappelijk onderzoek. De biografie is rijk geïllustreerd met landschapsfoto’s,kaarten en landschapsreconstructies die de verschillende levensfasen van de Drentsche Aa weerspiegelen.
Een rijk gevarieerde biografie als ode aan een uniek landschap.
Ineke Noordhoff schreef een aantal columns over de landschapsbiografie van de Drentsche Aa.
Klink op de link om haar verhalen te lezen.
Altijd anders 1