Boer Gerben Feitsma
€ 19,90
Hoe was het voor een NSB’er om burgemeester in oorlogstijd te zijn? Op 1 september 1941 kreeg de gemeente Kollumerland een nationaal-socialist als burgemeester in de persoon van Gerben Feitsma, een hereboer, die eerder raadslid in dezelfde gemeente was geweest voor een andere partij.
Hoe is hij NSB’er geworden? En hoe gaf hij vorm aan zijn burgemeesterschap? Wat was de rol van zijn veel bekender broer, de beruchte NSB’er mr. J. Feitsma, procureur-generaal bij het Amsterdamse – en tijdelijk ook het Leeuwarder- gerechtshof?
Historicus Oebele Vries ontrafelt in deze biografie de levensloop van Feitsma, onderzoekt zijn drijfveren en beschrijft de praktijk van zijn optreden als burgemeester.
Gerelateerde boeken
-
-
Tussen Aduard en Auschwitz
De kampervaringen en de doorwerking daarvan in het leven van Elie Aron Cohen (1909-1993) staan in deze biografie centraal. De oorlog vormde voor hem niet alleen een breuk tussen twee werelden – gesymboliseerd door Aduard en Auschwitz – maar ook tussen Joden en niet-Joden. En zelfs binnen de naoorlogse Joodse gemeenschap trok Elie scheidslijnen. Scheidslijnen die een duidelijke hiërarchie in leed aangaven, maar waarmee hij ook zijn eigen naoorlogse exclusiviteit als kampoverlevende strikt afbakende.
Elie was naast kampoverlevende tevens arts en schrijver, aspecten die in zijn leven nauw met elkaar verbonden bleven. Het arts-zijn was, zoals hij het zelf cynisch omschreef, ‘het beroep voor de kampen’ en hielp hem te overleven. In zijn publicaties keerde Elie steeds opnieuw terug naar het kamp om zo te getuigen van wat er in de kampen gebeurd was en zijn eigen handelen als ‘prominent’ kritisch te bezien.
Deze biografie is grotendeels gebaseerd op uniek bronnenmateriaal; met name Elie’s naoorlogse correspondentie vormt de ruggengraat van deze biografie. De vele persoonlijke brieven werpen een helder licht op zijn leven en persoonlijkheid.