Compendium van rituele planten in Europa
€ 130,00
Waarom geven we een rode roos aan onze geliefde? Waarom houden we hout vast als we ons willen beschermen tegen ongeluk? Wie kent nog de betekenis en oorsprong van voorwerpen en gebruiken als de kerststronk, de palmtak, de meiboom? Veel zaken die vandaag banaal lijken, hadden ooit een veel diepere betekenis. Onze gewoonten vinden vaak hun ontstaan in eeuwenoude rituelen met een grote symbolische waarde.
In dit boek komen rituele planten aan bod die inheems of ingeburgerd zijn in Europa (bijvoorbeeld de Linde en de Roos), of die uitheems zijn, maar in Europa toch op één of andere manier ritueel worden gebruikt (bijvoorbeeld Mirre, Wierook en Rijst). Als rode draad loopt de ingeboren angst van de mens om de greep op zijn eigen leefwereld te verliezen en de daaruit voortkomende vlucht tot allerlei geesten of vreemde krachten.
Em. prof. dr. Marcel De Cleene, plantenfysioloog, was werkzaam aan de UGent. Bij uitgeverij Sterck & De Vreese verschenen de veelgeprezen boeken De historia naturalis. De geschiedenis van de kruidengeneeskunde in de Lage Landen; De naturalis historia. Vergeten toepassingen van planten; Het vernuft van planten, Historia naturalis: de avibus.
Drs. Marie Claire Lejeune is botanica, en gepassioneerd door de muziek en de tekenkunst.
Gerelateerde boeken
-
-
-
-
De scharrelaar – 2022/1
Een nieuwe lente, een nieuwe Scharrelaar! De lente-editie van De scharrelaar staat weer boordevol met gedichten, verhalen en beschouwingen over vogels in binnen- en buitenland.
Een kleine greep uit de rijke inhoud van deze voorjaarseditie van ‘De scharrelaar’: dit bruisende lentenummer opent met een indrukwekkend stuk van natuurjournalist Caspar Janssen, over de eerste geelgors die hij zag. Veertien jaar geleden was dat, en hij is het nooit meer vergeten. Verder leverden de dichters Benno Barnard en Kees ’t Hart lange en minder lange vogelverzen, beschrijft Nienke Beintema het bewogen zeearendenjaar 2021 en componeerde roofvogelaar Rob Bijlsma een requiem voor het boerenland. De illustraties zijn van Octavie Wolters, ze maakte zes verstilde houtsneden in zwart-wit.