Dan staat het gras als liefde
€ 19,90
In Dan staat het gras als liefde verkent de auteur wat er nodig is om een toekomst voor de natuur en voor onszelf veilig te stellen.
Om de biodiversiteitscrisis te kunnen keren moeten alle registers open. De stikstofcrisis en de insectensterfte laten zien dat natuurbeheer in natuurgebieden niet langer volstaat. We hebben andere landbouw nodig, en daarom ook andere verdienmodellen. En een andere economie, en daarom ook andere culturele opvattingen.
We staan aan de vooravond van een transitie van het formaat van Galileo. We weten dat de aarde niet het centrum van het universum is, maar de gevestigde instituten hebben moeite om de nieuwe waarheden te accepteren: alles moet overal anders. Om het concreet te maken, bevat het boek ook praktische tips waarmee je meteen aan de slag kunt om de zaak vooruit te brengen.
Sander Turnhout werkt als strategisch adviseur bij SoortenNL en Radboud Healthy Landscape. Hij houdt onmatig veel van buiten zijn en heeft een voorliefde voor ultralopen.
Gerelateerde boeken
-
-
-
Met een verrekijker het heelal in
Ben je graag buiten en kijk je graag naar de sterren, bijvoorbeeld tijdens vakanties, of gewoon thuis op een mooie zomeravond? Deze gids laat je met eigen ogen onbekende details van de maan zien en bijzonderheden als sterrenhopen, nevels en dubbelsterren. Ook melkwegstelsels, miljoenen lichtjaren ver, liggen binnen het bereik. Met een verrekijker het heelal in is een praktische, informatieve en rijk geïllustreerde gids, die helpt om zonder telescoop of andere ingewikkelde apparatuur diep het heelal in te kijken. Het waarnemen met een gewone verrekijker staat hierbij centraal.
-
De kanoet
De kanoet is een reislustige vogel. In Nederland overwintert de kanoet in de Waddenzee en de Delta of hij tankt daar bij, op weg van Siberië naar West-Afrika en terug.
Door die reislust is de kanoet ook een goede verhalenverteller. De kanoet is als de kanarie in de kolenmijn, en wijst ons in dit geval genadeloos op de aantasting van het milieu. De vogel blijkt zelfs een soort thermometer te zijn: door van generatie op generatie een beetje te krimpen, waardoor hij relatief een steeds langere snavel krijgt, laat de kanoet zien dat ook het klimaat langzaam aan het veranderen is.
Al deze verhalen zijn opgetekend uit de mond van mensen die deze vogel al vele jaren onderzoeken, met schitterende foto’s van een fotograaf die deze vogels ook al bijna zijn hele leven op de hielen zit.Rob Buiter (1966) is freelance wetenschapsjournalist. Hij is verslaggever voor Trouw en Vroege Vogels en hoofdredacteur van het oudste natuurtijdschrift van Nederland, De Levende Natuur. De foto’s zijn gemaakt door Jan van de Kam.