De filosoof van de liefde

Ludwig Binswanger in gesprek met de hedendaagse filosofie
Joeri Schrijvers

 23,50

De Zwitserse filosoof en psychiater Ludwig Binswanger (1881-1966) beschrijft liefde en vriendschap op een manier die zijn gelijke niet kent in het huidige filosofische landschap. Zo beschrijft hij de liefdesgroet als beginpunt van een nieuwe wijze van in de wereld zijn.

Binswanger ontwikkelt zijn ideeën in dialoog met de Duitse denker Martin Heidegger, maar heeft ook grote kritiek op diens fundamentele individualisme. Aan de hand van de twee Duitse denkers verheldert Joeri Schrijvers wat liefde is. Binswanger blijkt een voorloper van veel trends in de hedendaagse continentale filosofie. Hij loopt vooruit op het werk van mensen als Jean-Luc Nancy, Jacques Derrida en Emmanuel Levinas.

Joeri Schrijvers is doctor in de filosofie en de theologie. Hij is buitengewoon hoogleraar aan de School of Philosophy van de North-West University te Potchefstroom, Zuid-Afrika. Hij is de auteur van, onder meer, In het licht van de eindigheid (Garant, 2013) en Between Faith and Belief. Toward A Contemporary Phenomenology of Religious Life (SUNY Press, 2016).

ISBN:
9789056157753
Afmeting:
216x141x17 mm
Gewicht:
298 gram
Uitgiftedatum:
05-10-2021
Druk:
1
Aantal pagina's:
182
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Taal:
Nederlands
Verschijningsvorm:
Paperback

Gerelateerde boeken

  • Aarde-emoties

    Een nieuwe taal voor een nieuwe wereld
    Glenn A. Albrecht
     34,90
  • Kleine filosofie van het ommetje

    Een verkenning van de buurt
    Pieter Hoexum
     24,90
  • De stoïcijnse school

    Aanvaard alles en leg je nergens bij neer!
    Dennis de Gruijter
     24,90
  • De butlermoord 

    Ton Derksen
     24,90

    De butlermoord 

    Het is een van de beroemdste moordzaken in Nederland: de butlermoord. Volgens politie, Justitie en enkele rechters heeft hulpverlener annex butler Van Leeuwerden zijn vermogende opdrachtgeefster vergiftigd. Hij zou dat hebben gedaan met extreem sterke rum. Kort daarvoor was hij, terwijl hij homoseksueel was, met haar getrouwd.
    De zaak oogt verdacht, maar wat zijn de feiten? De rum was, in tegenstelling tot wat het Openbaar Ministerie betoogt, niet bijzonder sterk. Het alcoholpercentage in het bloed was te laag om aan dood te gaan. Er is dus geen moordwapen en geen bewijs van een moord. Het staat intussen wel vast dat Van Leeuwerden heel zorgzaam was voor zijn opdrachtgeefster. Is het dan niet logisch dat zij geld aan hem wilde nalaten? En was de keuze voor een huwelijk daarbij niet ook logisch?

    Ton Derksen is emeritus hoogleraar wetenschapsfilosofie aan de Radboud Universiteit. Hij publiceerde meerdere boeken over waarheidsvinding en gerechtelijke dwalingen, waaronder Lucia de B. en Onschuldig vast. Bij Noordboek publiceerde hij eerder Het falen van de Hoge Raad.

     24,90