De kanoet

De veranderende wereld door de ogen van een trekvogel

 24,90

De veranderende wereld door de ogen van een trekvogel

De kanoet is een reislustige vogel. In Nederland overwintert de kanoet in de Waddenzee en de Delta, of hij tankt daar bij, op weg van Siberië naar West- Afrika en terug. Door die reislust is de kanoet ook een goede verhalenverteller. Zoals de kanaries in de kolenmijn, wijst de kanoet ons genadeloos op de aantasting van het milieu. De vogel blijkt zelfs een soort thermometer: door van generatie op generatie een beetje te krimpen, maar wel met een relatief steeds langere snavel, laat de kanoet zien dat ook het klimaat langzaam aan het veranderen is.

Al deze verhalen zijn opgetekend uit de mond van de mensen, zoals Theunis Piersma, die de vogel al vele jaren onderzoeken, en geillustreerd met schitterende foto’s van een fotograaf die deze vogels al zijn hele leven op de hielen zit.

Rob Buiter (Heemstede, 1966) is freelance wetenschapsjournalist. Hij is verslaggever voor Trouw en Vroege Vogels en hoofdredacteur van het oudste natuurtijdschrift van Nederland, De Levende Natuur.

Met foto’s van Jan van de Kam

Klik hier voor de bibliografie die bij het boek hoort.

Video’s die gerelateerd zijn aan dit boek:

Met kleine WATLAS-zendertjes die van seconde tot seconde en tot op enkele meters nauwkeurig de plek in de Waddenzee registreren binnen een uitgestrekt web van antennes, is te zien hoe kanoeten met het opkomende en uitgaande tij meebewegen. Deze wadvogels met het formaat van een forse merel zoeken hun voedsel op de grens van nat en droog. Bij vloed rusten ze rond het onbewoonde Waddeneilandje Griend en wachten tot het water weer gaat zakken, zodat ze op de droogvallende platen weer naar schelpdieren zoals kokkels en nonnetjes kunnen zoeken. Ga naar de website van WATLAS om live mee te kijken met de gezenderde steltlopers. Dit onderzoek wordt beschreven in het boek.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Noordboek
Aantal pagina's:
168
Druk:
1
ISBN:
9789464710823
Gewicht:
586 gram
Afmeting:
230x212x16 mm
Uitgiftedatum:
23-11-2023
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • De scharrelaar 2021/2

    Herfst, een nieuwe Scharrelaar! De herfsteditie van De scharrelaar staat weer boordevol met gedichten, verhalen en beschouwingen over vogels in binnen- en buitenland.

    Najaar. De vogels trekken naar warmere oorden en de lezers van De scharrelaar zoeken de haard weer op. Niks verwarmt de mens zo goed als de herfsteditie van De scharrelaar! Ook deze editie staat weer boordevol met gedichten, verhalen en beschouwingen over vogels in binnen- en buitenland. Niks is te gek, alles mag, als het maar goed geschreven is en over vogels gaat. Laat de wintergasten maar komen.

    NBD Biblion
    Recensie

    ‘Heerlijk leesbare verhalen over vogels en alles eromheen.’ – NBD Biblion

     14,99
  • Stinzenplanten in Fryslân

    Stinzenplanten in Fryslân

    Jan Piet de Boer, Henk Buith, Aad van der Burg, Stefien Smeding, Heilien Tonckens
     24,90
  • Liefde in de plantenwereld

    Liefde in de plantenwereld

    Een botanische kijk op de evolutie van seks
    Maarten Christenhusz
     19,90
  • Eetbare bomen en struiken

    Eetbare bomen en struiken

    Natuurgids. ruim 80 soorten, determineren, verzamelen, eten
    Otmar Diez
     22,50

    Eetbare bomen en struiken

    Lekkers uit de natuur
    In het bos, in je eigen tuin of in het park – overal groeien bomen en struiken die je lokken met hun heerlijke vruchten. En ook met hun knoppen, bloemen, bladeren en zelfs hun boomsap kan je je menu verrijken.

    Zeker determineren

    Meer dan 350 foto’s en kleurenillustraties tonen alle belangrijke kenmerken en helpen je de verschillende boom-en struiksoorten betrouwbaar te determineren.

    Correct verzamelen

    Waar mag ik verzamelen? Welke onderdelen zijn eetbaar? En hoe kom ik bij die zoete vruchten bovenin? De mand is snel gevuld dankzij enkele eenvoudige tips en trucs.

    Bewerken en bereiden

    Soep of salade, smoothie of likeur, drogen, karameliseren of inleggen- talrijke recepten laten zien hoe de lekkernijen uit de natuur kunnen worden verwerkt.

     22,50