De kloof
€ 49,90
In een tijd waarin klimaatverandering, verstedelijking en sociale fragmentatie ons dagelijks leven beïnvloeden, stelt Rob van Aerschot in zijn boek De Kloof een fundamentele vraag: Wat betekent onze leefomgeving voor ons? En omgekeerd: Wat zegt onze manier van bouwen, ontwerpen en inrichten over ons?
In De kloof onderzoekt Rob van Aerschot de wisselwerking tussen mens en landschap én komt hij voor het eerst tot een onderbouwde theorie voor deze relatie. Esthetiek speelt hierin een sleutelrol. Wat je mooi vindt, bevestigt je in het bestaan. Een landschap dat je raakt, een gebouw dat ontroert, een tuin waarin je tot rust komt – het zijn uitingen van een verlangen naar harmonie tussen mens en wereld. In het tweede deel gebruikt hij de theoretische basis voor een analyse van de beleving van het landschap in tribale culturen en in de Chinese, Japanse, islamitische en westerse wereld. Van Aerschot pleit voor een herwaardering van de relatie tussen mens en landschap. Niet alleen functioneel of economisch, maar ook cultureel, esthetisch en spiritueel. Zijn boodschap is helder: we hebben een omgeving nodig waarin we ons thuis voelen. En dat vraagt om ontwerpers, beleidsmakers en burgers die zich bewust zijn van de diepere lagen van betekenis in onze leefwereld.
De kloof is een standaardwerk voor iedereen met interesse in de beleving van het landschap.
Rob van Aerschot heeft veel ervaring als projectmanager in de ruimtelijke ordening. Daarbij speelt voor hem steeds de vraag welke boodschap professionals met hun werk creëren en welke concrete gevolgen dat heeft voor mensen.
Gerelateerde boeken
-
-
Eetbare bomen en struiken
Lekkers uit de natuur
In het bos, in je eigen tuin of in het park – overal groeien bomen en struiken die je lokken met hun heerlijke vruchten. En ook met hun knoppen, bloemen, bladeren en zelfs hun boomsap kan je je menu verrijken.Zeker determineren
Meer dan 350 foto’s en kleurenillustraties tonen alle belangrijke kenmerken en helpen je de verschillende boom-en struiksoorten betrouwbaar te determineren.
Correct verzamelen
Waar mag ik verzamelen? Welke onderdelen zijn eetbaar? En hoe kom ik bij die zoete vruchten bovenin? De mand is snel gevuld dankzij enkele eenvoudige tips en trucs.
Bewerken en bereiden
Soep of salade, smoothie of likeur, drogen, karameliseren of inleggen- talrijke recepten laten zien hoe de lekkernijen uit de natuur kunnen worden verwerkt.
-
Tomaat
‘Tomaat. Zelfgekweekt smaakt beter’ brengt een ode aan de zuiderse vrucht die al jaren een vaste plaats heeft in onze eetcultuur. Tomaten zijn onmisbare ingrediënten in pastaschotels, tapenades of pizza’s. Maar heb je ooit een zelfgekweekte tomaat geproefd, zongerijpt op een warm balkon, in een kas of in volle grond? Wat een smaakexplosie, wat een sensatie! Als er al een vrucht is die zoveel beter smaakt als je deze zelf kan telen, dan is het wel de tomaat.
Maar hoe begin je eraan? Van het zaaien in het voorjaar, via het uitplanten tot de oogst in de zomer: Angelo geeft alle tips en tricks mee die hij als doorgewinterde moestuinier verzamelde. Hij selecteerde vijftig oude en nieuwe variëteiten met bijzonder veel smaak. Dertig heerlijke gerechten, makkelijk te bereiden en bijzonder origineel, vormen het sluitstuk van dit boek: de tuin op tafel in de praktijk.Angelo Dorny is tuinspecialist en groenjournalist. Hij enthousiasmeert duizenden mensen via zijn boeken en sociale media. Hij teelt al ruim twintig jaar tomaten.