De melkveerevolutie

Transitie naar een duurzame landbouw op Schiermonnikoog
Jan Willem Erisman, Koen van Wijk

 22,50

Terwijl de stikstofcrisis Nederland in de greep houdt en de melkveehouderij onder het vergrootglas ligt, zetten de boeren van Schiermonnikoog een rigoureuze stap. Ze geven een derde van hun melkkoeien op om de stikstofdepositie op de omringende natuur te beperken. De veehouders van Schiermonnikoog omarmen een natuurinclusieve bedrijfsvoering die de biodiversiteit moet verbeteren en zorgt voor een veerkrachtig ecologisch voedselsysteem. Om de krimp in productie te compenseren, produceren de boeren nu hun eigen kaasmerk ‘Van Schier’, waarmee zij de eilander melk een lokaal gezicht geven.

De melkveerevolutie is een leerzaam en verhelderend voorbeeld over de transitie naar een duurzame landbouw, voor alle boeren, ondernemers in de agrobusiness, landschapsspecialisten, bestuurders, beleidsontwikkelaars in heel Nederland.

Jan Willem Erisman is hoogleraar milieu- en duurzaamheid aan de Universiteit Leiden en was directeur van het Louis Bolk Instituut. Koen van Wijk is freelance journalist, gespecialiseerd in de land- en tuinbouwsector.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
192
Druk:
1
Afmeting:
229x151x19 mm
ISBN:
9789056158651
Gewicht:
423 gram
Uitgiftedatum:
07-06-2022

Gerelateerde boeken

  • De melkveerevolutie

    Transitie naar een duurzame landbouw op Schiermonnikoog
    Jan Willem Erisman, Koen van Wijk
    2022-06-07
     22,50

    De melkveerevolutie

    Terwijl de stikstofcrisis Nederland in de greep houdt en de melkveehouderij onder het vergrootglas ligt, zetten de boeren van Schiermonnikoog een rigoureuze stap. Ze geven een derde van hun melkkoeien op om de stikstofdepositie op de omringende natuur te beperken. De veehouders van Schiermonnikoog omarmen een natuurinclusieve bedrijfsvoering die de biodiversiteit moet verbeteren en zorgt voor een veerkrachtig ecologisch voedselsysteem. Om de krimp in productie te compenseren, produceren de boeren nu hun het eigen kaasmerk ‘Van Schier’, waarmee zij de eilander melk een lokaal gezicht geven.
    De melkveerevolutie is een leerzaam en verhelderend voorbeeld voor de transitie naar een duurzame landbouw, voor alle boeren, ondernemers in de agrobusiness, landschapsspecialisten, bestuurders, beleidsontwikkelaars in heel Nederland.

    Jan Willem Erisman is hoogleraar milieu- en duurzaamheid aan de Universiteit Leiden en was directeur van het Louis Bolk Instituut. Koen van Wijk is freelance journalist, gespecialiseerd in de land- en tuinbouwsector.

     22,50
  • De Bonte Bentheimer

    Het smakelijke verhaal van een tegendraads varken
    Martin Woestenburg
    2022-11-09
     17,90
  • Wit goud, groene woestijn

    Zuivelproductie en het Friese landschap na 1945
    Ronald Plantinga
    2022-09-22
     24,90
  • Kievitskoorts

    Over het rapen van kievitseieren en de kievitenvangst
    Siebren Siebenga
    2021-02-16
     17,90

    Kievitskoorts

    Kievitskoorts geeft een levendige beschrijving van de exploitatie van de kievit en de (sub)cultuur die daarmee samenhangt. Eieren zoeken en rapen, de beleving in het veld en de prachtige verhalen van praktijkmensen, vormen het decor een verhaal van neergang en hoop. Door een steeds intensiever gebruik van landbouwgrond en toenemende predatie, dreigt de kievit te verdwijnen. De erfenis van deze ‘kievitcultuur’ is van groot belang voor de toekomst van deze prachtige boerenlandvogel.

     17,90