Natuur als bron

Praktische oefeningen voor ontspanning en zingeving
Mari Verstegen

 22,90

Iedereen knapt op van een bezoek aan de natuur. De natuur helpt ons om lichamelijk en geestelijk gezond te blijven. Daarnaast is de natuur een inspiratiebron voor het ervaren van schoonheid, troost en verbondenheid. Natuur als Bron is een praktische gids met talloze oefeningen en suggesties die kunnen helpen om zowel de ontspannende als de verdiepende kracht van de natuur te ervaren en verder te ontwikkelen.

Behalve voor individueel gebruik is deze uitgave een hulpmiddel voor zorgverleners, therapeuten, coaches, mantelzorgers en natuurgidsen. Ook ouders en leerkrachten die graag met hun kinderen naar buiten gaan, kunnen er veel ideeën uit opdoen.

Mari Verstegen (1954) is bioloog en was directeur van natuurbelevingsorganisatie Het Bewaarde Land. Hij geeft trainingen voor onder andere zorginstellingen rondom het thema hoe je natuur kunt inzetten voor het persoonlijk welbevinden.

‘Gezien de wetenschappelijke kennis over de effecten van de natuur op mentaal welbevinden, is het eigenlijk wonderbaarlijk dat in de geestelijke gezondheidszorg niet veel meer gebruik wordt gemaakt van natuurinterventies. Dit boek is een schatkamer met een groot aantal ervaringsgerichte oefeningen die direct toepasbaar zijn.’ Ernst Bohleijer, hoogleraar mentale gezondheid, Universiteit Twente.

Verschijningsvorm:
Hardcover
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
112
Druk:
1
ISBN:
9789464713077
Gewicht:
291 gram
Afmeting:
223x146x17 mm
Uitgiftedatum:
03-03-2025

Gerelateerde boeken

  • Droogteplanten

    Droogteplanten

    Aurélien Davroux
     27,90
  • Van landschap naar tuin

    Van landschap naar tuin

    Nederland als inspiratiebron voor tuinontwerpers
    Maayke de Ridder, Noel Kingsbury
     39,95

    Van landschap naar tuin

    Toegankelijk, vooruitstrevend en herkenbaar Nederlands. Deze drie kenmerken hebben het Nederlandse ontwerp wereldfaam bezorgd en Dutch Design tot een wereldmerk gemaakt. Ook tuin- en landschapsontwerp maakt deel uit van dit wereldwijde merk.

    Tuinen vormen vaak een reactie op het omringende landschap, dat ze temmen en idealiseren. Niet zelden is het een miniatuurversie van het landschap dat de tuinontwerper om zich heen ziet. In dit boek kijken we naar het tuin- en landschapsverleden van Nederland, belichten we het werk van hedendaagse tuinontwerpers, en laten ze zien hoe hun werk aansluit bij het lokale landschap.
    We bekijken tuinontwerpen en hun makers in samenhang met drie verschillende aspecten: allereerst de Nederlandse cultuurlandschappen – resultaat van vele eeuwen interactie van de mens met wat de aanwezige natuur aanreikte – vervolgens de kunstmatige, zeer planmatig georganiseerde, maar altijd functionele landschapsvormen, en ten slotte de landschappen die werden ontworpen om ervan te genieten en leefruimte aan mensen te bieden. Daarbij wordt uitgebreid aandacht besteed aan de grote rol van ontwerpers als
    Jac. P. Thijsse, Mien Ruys en Piet Oudolf.

    Wat voor ons normaal en zelfs doorsnee is, is voor Noel Kingsbury, als Brits tuinontwerper en plantenkenner, een verrassende ontdekkingstocht. Ondanks de vele overeenkomsten tussen de Engelse en Nederlandse tuin weet hij op bijzondere wijze de vinger te leggen op wat ons land uniek maakt en hoe de Nederlandse ontwerpers een moderne draai geven aan tuinontwerp, een draai die je niet snel zult vinden in het buitenland. De blik van Kingsbury en de overvloed aan schitterende foto’s van Maayke de Ridder, maken dit tot een puur Nederlands boek met internationale allure.

     39,95
  • Basisgids vliegen en muggen

    Herkenning van de belangrijkste families van Europese Diptera
    Denis Richard, Pierre-Olivier Maquart
     34,90
  • Vloeiend landschap

    Vloeiend landschap

    Over de toekomst van het Friese landschap
    Peter de Ruyter
     25,00

    Vloeiend landschap

    Geactualiseerde editie met extra hoofdstuk

    In Nederland is er een groeiend onbehagen over de kwaliteit van het landschap. Dit geldt ook voor Friesland, volgens velen de mooiste provincie. De diversiteit en schoonheid van het Friese landschap brokkelt zienderogen af. Anonieme bedrijventerreinen, willekeurig geplaatste windturbines en een verschrompelend veenweidegebied zorgen voor ‘landschapspijn’.

    Kan het tij gekeerd worden? Op een rondreis door de verschillende landschapstypen van Friesland laat Peter de Ruyter zien dat het nog niet te laat is. Door mee te bewegen met toekomstige veranderingen als een stijgende zeespiegel en een krimpende bevolking ontstaan er kansen. Dit boek is een pleidooi voor verbetering en visie.

    Peter de Ruyter is landschapsarchitect. Van 2008 tot 2012 was hij directeur van Atelier Fryslân dat gevraagde en ongevraagde adviezen over het landschap gaf.

     25,00