Waterplanten en waterkwaliteit

Fons Smolders, Gerben van Geest, Jan Roelofs

 39,90

Let op! Verwacht rond 18-09-2024
Verschijningsvorm:
Hardcover
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
496
Druk:
1
Datum verwacht:
18-09-2024
ISBN:
9789464712575

Gerelateerde boeken

 • Openstaan voor overweldigende ervaringen

  7 inzichten uit de filosofie, neurowetenschap, psychologie, religie en spiritualiteit
  Peter Jurgens
   22,90
 • Diepzee

  Een diepe duik in een van de meest mysterieuze plekken op aarde
  Jon Copley
   17,90
 • De grens getrokken

  Noord-Nederlandse grensbewoners tussen 1914-1964
  Dirkje Mulder-Boers
   34,95

  De grens getrokken

  In “De grens getrokken” staat de betekenis van de grens tussen Noord-Nederland en Noord-Duitsland in het leven van de grensbewoners centraal. Lange tijd was deze grens voor de lokale bevolking helemaal niet zo duidelijk afgebakend; de ‘grens’ tussen religies was veel sterker aanwezig in het dagelijks leven dan de staatsgrens. Maar onder invloed van de wereldoorlogen en de daaruit voortvloeiende spanningen tussen Nederland en Duitsland veranderde het leven in dit gebied.

  Het boek schetst een beeld van het leven van de noordelijke grensbewoners van Beerta tot en met Coevorden. Het gaat in op de overeenkomsten (en verschillen) en de dynamiek tussen de bevolkingsgroepen aan weerszijden van de grens in verschillende tijdsperioden: tot 1914, de Eerste Wereldoorlog, het interbellum, de Tweede Wereldoorlog, en de naoorlogse periode tot 1964. Er wordt ingegaan op de bevolkingssamenstelling, sociale verbanden, grensverkeer, grensarbeid en grenseconomie, en de politiek-ideologische overtuigingen van de bevolking.

  Dirkje Mulder-Boers (Groningen, 1950) doet veel onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog en publiceert over de betekenis van deze oorlog voor de (Joodse) Drentse en Duitse grensbewoners. Met haar proefschrift “De grens getrokken” promoveerde zij bij de Radboud Universiteit in Nijmegen.

   34,95