De Pelgrimsdroom
€ 22,90
Santiago de Compostela is nooit het doel van de Camino. De weg is het doel, of liever het wandelen. De wandelaar zet de ene voet voor de andere, dag na dag, in een parallelle wereld van doen en van denken, van fantasieën en dromen.
Thijs de Wolf wil voor zichzelf en voor anderen verhelderen wat het betekent: wandelen. Hij onderzoekt zijn ervaringen en deelt die met de lezer. Onderweg verrast het hem oprecht dat het lukt te leven in het nu zonder het verleden kwijt te raken. Maar het is ook een verhaal over angst. Soms lijkt de tocht eindeloos te duren, lijkt een kilometer veel langer dan duizend meter. En het gaat over afscheid. Er vloeien tranen als wandelmaat Jean moet stoppen. Hoeveel pijn het ook doet, het is niet anders. Dromen, dat is waar zijn hart ligt.
Thijs de Wolf (1946) is psychoanalyticus. Tussen 2006 en 2024 kwam hij twaalf keer aan in Santiago de Compostela. Naar schatting wandelde hij in die jaren bijna tienduizend kilometer door Frankrijk en Spanje.
Gerelateerde boeken
-
Zo zijn we niet meer getrouwd
Tot de jaren zestig bezegelde het huwelijk een hiërarchische verhouding. Door te trouwen kwam de man aan het hoofd van het gezin en werd de vrouw handelingsonbekwaam. Ze mocht niet zelf contracten sluiten, werken of een bankrekening beheren. Nog een effect: de huwelijkswetgeving criminaliseerde homoseksualiteit en maakte sommige kinderen wettig en andere ‘onwettig’. Dit boek beschrijft de opkomst en het verval van het hiërarchische huwelijk. Het eindigt met de komst van het recht om te scheiden, het homohuwelijk en het geregistreerde partnerschap.
-
-
Gif in uw voeding
Op de ingrediëntenlijst van zowat alle fabrieksvoeding – van koekjes tot afbakbroodjes, van pudding tot gepelde garnaaltjes – zie je E-nummers staan. Niet minder dan 385 verschillende E-nummers komen in onze voeding terecht. De consument is zich niet bewust van de betekenis van die E-nummers, noch van de gevaarlijke bijwerkingen. Maar wat zijn E-nummers, en waarom worden ze gebruikt? De ‘E’ verwijst naar Europa, en de nummers, een getal van drie of vier cijfers, staan voor een additief. Dat is bijna altijd een chemische stof die wordt toegevoegd, zodat het product langer houdbaar is, niet verkleurt, of de smaak of geur vervangt die het verliest tijdens het productieproces. En dan eten we drie koekjes bij de gearomatiseerde thee, een diepvriespizza als avondeten en onderuitgezakt op de bank een zakje zoute chips … De hoeveelheid E-nummers die een doorsnee consument per jaar binnenkrijgt, is aanzienlijk. Deze chemische stoffen werken op elkaar in en belasten onze organen.