
Werkwandelaars
€ 24,90
Honderd jaar geleden trokken in onze Lage Landen veel mensen voor hun beroep nog lopend door het landschap: aardmakers, baggelaars, houtvesters, landmeters, mollenvangers, rooimeesters, slooters, waterklerken en zodensnijders. Zij stonden in een nauwe verhouding tot het landschap, kenden het als hun broekzak en waren in staat het op hun eigen manier te lezen als een boek. Mechanisatie, voortschrijdende technieken en de komst van de auto maakten veel lopend werk overbodig.
Inmiddels zijn de meeste van deze ‘werkwandelaars’ verdwenen. Wandelen tijdens je werk is bijna een luxe geworden. De helft van werkend Nederland heeft een zittend beroep. Daarmee is echter ook veel vanzelfsprekende kennis over ons landschap verloren gegaan. Tegelijk heeft onze moderne tijd ook weer nieuwe werkwandelaars voortgebracht. Voor routemakers, wandelcoaches, plandelmannen en landschapslezers is wandelen een vast onderdeel van hun werkdag. Schrijverwandelaar Wim Huijser ging samen met fotograaf Andrea Gulickx met ze op pad en voerde gesprekken over hun ‘loopbaan’ en kijk op het landschap.
Gerelateerde boeken
Indianen
€ 29,90Indianen, de oorspronkelijke bewoners van Amerika, zijn niet verdwenen. Hun traditionele cultuur leeft en is prachtig en kleurrijk. De unieke portretten in dit boek vertellen het verhaal van trotse mensen. Ze zijn indiaan om het behoud van hun cultuur en het behoud van Moeder Aarde.
Voor dit boek reisde Serv Wiemers naar de prairies van Noord-Amerika, verbleef bij diverse stammen en maakte schitterende foto’s – ook van de dieren die traditionele indianen als hun mede-volkeren beschouwen. Reis mee naar de wereld van de indianen!Serv Wiemers is schrijver, oud-diplomaat en al zijn hele leven betrokken bij inheemse volken. Zijn foto’s van indianen verschenen eerder in Volkskrant Magazine, HP/De Tijd en Yoga Magazine. Hij is onder meer auteur van ‘Veerkracht. Indianen van nu over de wereld van morgen’.
Tomaat
€ 27,50‘Tomaat. Zelfgekweekt smaakt beter’ brengt een ode aan de zuiderse vrucht die al jaren een vaste plaats heeft in onze eetcultuur. Tomaten zijn onmisbare ingrediënten in pastaschotels, tapenades of pizza’s. Maar heb je ooit een zelfgekweekte tomaat geproefd, zongerijpt op een warm balkon, in een kas of in volle grond? Wat een smaakexplosie, wat een sensatie! Als er al een vrucht is die zoveel beter smaakt als je deze zelf kan telen, dan is het wel de tomaat.
Maar hoe begin je eraan? Van het zaaien in het voorjaar, via het uitplanten tot de oogst in de zomer: Angelo geeft alle tips en tricks mee die hij als doorgewinterde moestuinier verzamelde. Hij selecteerde vijftig oude en nieuwe variëteiten met bijzonder veel smaak. Dertig heerlijke gerechten, makkelijk te bereiden en bijzonder origineel, vormen het sluitstuk van dit boek: de tuin op tafel in de praktijk.Angelo Dorny is tuinspecialist en groenjournalist. Hij enthousiasmeert duizenden mensen via zijn boeken en sociale media. Hij teelt al ruim twintig jaar tomaten.