De stad is (g)een bos

Bomen voor een leefbare omgeving
Wim Peeters

 24,90

Let op! Verwacht rond 25-09-2025

We weten het allemaal al lang: de klimaatverandering maakt van de steden hitte-eilanden. Tijdens de warmste dagen is het er 3 tot 5 °C warmer dan op het platteland. Het verschil tussen schaduwplekken onder bomen en straten in de volle zon is nog vele malen groter. Bomen geven koelte en zijn de natuurlijke airconditioners. Maar ze slaan ook koolstof op en het is bewezen dat groene omgevingen goed zijn voor het mentale welzijn. En toch! Dagelijks hoor je verhalen over hoe oude bomen gekapt worden omdat ze in de weg staan voor infrastructuurwerken, of omdat overhangende takken de bewoners zorgen baren of de zonnepanelen van de buren te weinig licht krijgen. Bomen aanplanten in de stad mag niet ondoordacht gebeuren. De grondkwaliteit, de open groei plaats, de watertoevoer, het verkeer, het bodemleven … zijn eveneens elementen waar men rekening moet mee houden. Wim Peeters legt haarfijn uit waarom bomen in de stad zo belangrijk zijn, welke elementen belangrijk zijn bij het aanplanten van bomen, hoe men omgaat met veterane bomen in de stedelijke omgeving, en hoe men inspraak van burgers kan verzoenen met boombeheer. Maar ook hoe bomen in jouw en mijn tuin een fundamentele bijdrage leveren aan het ingewikkelde ecosysteem van onze steden.

Wim Peeters is lector Boom- en groenbeheer aan de hogescholen Odisee en Vives.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Sterck & De Vreese
Aantal pagina's:
208
Druk:
1
Datum verwacht:
25-09-2025
ISBN:
9789464712988

Gerelateerde boeken

  • Aangespoeld

    Aangespoeld

    Over schelpen, fossielen en parende pokken
    Koen Fraussen, Stefaan Wera
     24,90
  • Basisgids vliegen en muggen

    Herkenning van de belangrijkste families van Europese Diptera
    Denis Richard, Pierre-Olivier Maquart
     34,90
  • Handboek trekvogels

    Handboek trekvogels

    450 trekvogels overdag en ’s nachts herkennen aan geluid
    Julien Rochefort, Stanislas Wroza
     39,90

    Handboek trekvogels

    Elke lente en herfst vliegen miljoenen vogels tijdens de trek over ons heen. Ze zijn vaak niet te herkennen aan hun vluchtige silhouetten maar dankzij hun roepjes en andere geluiden kunnen we de soorten toch identificeren! In het Handboek trekvogels beschrijven de auteurs nauwkeurig de ‘trekgeluiden’ en zij classificeren deze op type. Geannoteerde sonagrammen maken het mogelijk om de roep van Europese trekkende soorten te visualiseren, te identificeren en beter te onthouden.
    • 450 beschreven soorten, met foto’s en sonagrammen
    • De essentiële kenmerken voor een doeltreffende identificatie
    • Het gedrag, de plaatsen en de perioden van passage van elke soort
    • 1.000 downloadbare geluiden om thuis of op je smartphone naar te luisteren

    Stanislas Wroza is hoofd van het team dat verantwoordelijk is voor biodiversiteitsbeoordelingen in Frankrijk en hoofd van het Nationaal Natuurhistorisch Museum. Hij werkt al jaren aan de popularisering van de bioakoestiek bij vogels.
    Julien Rochefort, autodidactisch ornitholoog. Gepassioneerd door sonagrammen bestudeert hij meer in het bijzonder de geluiden van kruisbekken.

     39,90
  • Mijn 1000 soortentuin

    Mijn 1000 soortentuin

    Vind alles wat in je tuin vliegt, kruipt, loopt, zwemt en groeit
    Luc Hoogenstein
     24,90