Het bewustzijn van de bij

Verrassend onderzoek naar de intelligentie van bijen

 32,90

Bijen hebben een piepklein zenuwstelsel. Hun hersenen hebben de grootte van een vierkante millimeter. In dit boek laat etholoog Lars Chittka zien dat bijen desondanks over opmerkelijke cognitieve vermogens beschikken. Ze zijn slim, hebben een persoonlijkheid, herkennen bloemen en menselijke gezichten, communiceren via een eigen taal, vertonen emoties, kunnen tellen en gebruiken eenvoudige gereedschappen. Ze leren van elkaar en weten problemen op te lossen. Bijen zien meer kleuren dan wij, maar schakelen soms om naar een zwart-witvisie om overbelasting van hun visuele brein te voorkomen.
We wisten al dat bijen een ‘korfgeest’ hebben en daardoor geweldig samenwerken. Het bewustzijn van de bij laat zien dat bijen ook als individu uniek en intelligent zijn.

Lars Chittka is hoogleraar gedrags- en ervaringsecologie aan de Queen Mary University in London.

‘De tijd ligt ver achter ons dat insecten werden gezien als kleine machines zagen, niet in staat tot complexe gedachten, emoties, tot leren. Voor een toegankelijke introductie tot de wonderbaarlijk bijenintelligentie kan men zich geen betere gids wensen dan Lars Chittka.’
– Frans de Waal auteur van ‘Zijn wij slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?’

Lees hier de recensie van de Trouw en hier het artikel in het Algemeen Dagblad

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
324
Druk:
1
Afmeting:
230x150x27 mm
ISBN:
9789056159832
Gewicht:
696 gram
Uitgiftedatum:
25-11-2022
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • Hoe dieren de wereld zien

    Frank Joseph Goes
    2019-12-18
     49,90

    Hoe dieren de wereld zien

    Een vlieg heeft twee ogen, die bestaan uit honderden aparte delen met elk hun eigen lensje. Een worm heeft geen echte ogen, slechts cellen die reageren op licht. Leeuwen hebben ogen vooraan in het hoofd om de prooi goed te kunnen zoeken. De ogen van konijnen staan zijdelings ingeplant om het gevaar zo goed mogelijk van alle kanten te zien aankomen. De overeenkomst tussen alle ogen? Ze doen ‘iets’ met licht opvangen.
    In Hoe zien dieren de wereld neemt befaamd oogarts dr. Frank Goes, de lezer mee op een fascinerende reis door de tijd en het dierenrijk. De eerste levende wezens met ogen waren tribolieten, die zo’n goede 500 miljoen jaar geleden leefden. Veranderend klimaat, continentendrift en meer of minder zuurstof in de lucht beïnvloedden het ontstaan van de diersoorten en hun ogen. Kleurzicht, scherpte, bijziend of verziend, facetogen, ogen op steeltjes, de variatie is eindeloos.

    Dr. Frank Goes is medisch directeur en senior chirurg van het Goes Eye Center in Antwerpen. Naast zijn activiteiten als oftalmoloog is hij oud-docent van de hogeschool Ehsal.

     49,90
  • De rode lijster

    Vogels beschermen in een gepolariseerd land
    Fred Wouters
    2022-11-21
     17,90
  • Vogelatlas Amsterdam

    Broedvogels en wintervogels in en rond de hoofdstad
    Frank van Groen, Geert Timmermans, Jip Louwe Kooijmans, Koen Wonders
    2022-09-28
     34,90