De wereld in het klein

De verrassende ontdekking van een oer-Hollands landschap
Caroline Waltman, Gloria Waltman Flore

 49,90

De wereld in het klein is een hartverwarmende, aanstekelijke verzameling verhalen, tekeningen, foto’s, anekdotes en recepten. Vol liefde doen moeder en dochter verslag van de grote en kleine dingen die hun plek in de polder haar immense schoonheid geven. Het is een eiland met een piepklein huis, ver van de bewoonde wereld. Een stip in een strak patroon van sloten. Met hun frisse energie worden op innemende en oorspronkelijke wijze de vragen beantwoord die deze plek oproept. Wat is het ontstaan van deze veenbodem? Waarom smaakt een oude gans taaier
dan een jonge? Waar komt de naam geriefbos eigenlijk vandaan?

De vragen van Caroline en Gloria beginnen klein en speels, maar naarmate de wereld groter wordt, groeien de auteurs in hun landschap en worden de vragen complexer. Wat is de toekomst van de dieren, bloemen en planten die hier leven? Wat zijn de dilemma’s waarmee de mensen in de polder worden geconfronteerd? Met een sterk gevoel voor hun rijke omgeving geven zij antwoorden die inspireren en aan het denken zetten.

Verschijningsvorm:
Hardcover
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Druk:
1
ISBN:
9789056159511
Aantal pagina's:
576
Gewicht:
1349 gram
Afmeting:
246x178x42 mm
Uitgiftedatum:
12-06-2023
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • Uitgestorven

    Uitgestorven

    Op plantenjacht rond de wereld
    Maarten Christenhusz, Rafaël Govaerts
     59,90

    Uitgestorven

    In ware detectivestijl!

    De meeste mensen kunnen een dier noemen dat van de aardbodem is verdwenen. De dodo is bijvoorbeeld zo’n icoon. Over het uitsterven van planten daarentegen is over het algemeen weinig bekend.

    Botanici Maarten Christenhusz en Rafaël Govaerts nemen u mee op een reis rond de wereld en presenteren in ware detectivestijl hoe plantenjagers soorten ontdekken waarvan men aannam dat ze niet meer voorkwamen. Vaak is men er niet helemaal zeker van dat planten voor altijd verdwenen zijn, en dan moeten ze worden opgespoord. Oorzaken? De introductie van grazers, bouwwoede, klimaatverandering, toerisme, verdwijnen van biotopen, te vaak maaien van weiden …

    Maar niet alles is verloren. De auteurs benadrukken dat bedreigde soorten weer in aantal kunnen toenemen wanneer de omstandigheden ten goede keren. Zaden kunnen immers vele jaren in de grond liggen ‘wachten’. Ook tuinen spelen een belangrijke rol, ze kunnen herintroducties faciliteren wanneer een soort plaatselijk of wereldwijd is verdwenen.

    Dit rijk geïllustreerde boek laat de diversiteit aan planten zien die we zijn kwijtgeraakt, maar inspireert ook om er iets aan te doen. Je kunt zelfs je eigen uitgestorven plant kweken.

    Dr. Maarten J.M. Christenhusz MSc, PhD, FLS, een Nederlandse bioloog, natuurhistoricus en auteur, en reist de wereld rond om nieuwe en verloren gegane plantensoorten te ontdekken. Hij ontdekte 37 nieuwe soorten, acht nieuwe geslachten en drie nieuwe plantenfamilies. Rafaël H. A. Govaerts BSc, FLS, een Belgische bioloog, probeert sinds zijn tienerjaren uitgestorven planten terug te vinden. Momenteel werkt hij in de Royal Botanic Gardens, Kew in Londen.

     59,90
  • De Historia Naturalis

    De Historia Naturalis

    Geschiedenis van de kruidengeneeskunde
    Marcel De Cleene
     69,95
  • Natuur als bron

    Natuur als bron

    Praktische oefeningen voor ontspanning en zingeving
    Mari Verstegen
     22,90
  • Prachtvogels

    Prachtvogels

    Hans Peeters, René de Vos
     34,90