Een culinaire tijdreis

1000 jaar koken in Rotterdam
Alexandra van Dongen, Arnold Carmiggelt, John Tholen, Manon Henzen

 24,90

Veel van het Rotterdams verleden werd in 1940 van de kaart geveegd door het bombardement op de stad. Maar in de grond zitten nog zeer veel verhalen verborgen. Rotterdamse stadsarcheologen vinden tijdens hun opgravingen uiteenlopende resten van bewoning, van boerderijen en sluizen tot kook-en keukengerei alsook eeuwenoude voedselresten als zaden, pitten en botjes, die tot duizenden jaar in de tijd teruggaan.

De oudste kookpot van de stad en andere vormen van kookgerei, alsook speelgoed kook- en keukengerei uit de Rotterdamse bodem, worden gecombineerd met recepten uit historische kookboeken uit de collectie van de Bibliotheek Rotterdam en voorstellingen van keukenscènes uit de kunstcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen en andere musea. De historische recepten worden aangevuld met een hedendaags Rotterdams recept van een gastkok van Verhalen huis Belvédère en
een futuristisch recept ontwikkeld door de chef-kok van SVO Vakopleiding Food (in de Markthal) en zijn leerlingen.

Manon Henzen bewerkte de recepten van vroeger en stak ze in een hedendaags jasje: van graanpap, Deuse Geertjes,
Snoek op zijn Frans, tot een Rotterdamse aardappelpudding. De lezer kan alle gerechten thuis koken.

Manon Henzen culinair historicus eet!verleden / Alexandra van Dongen conservator Museum Boijmans Van Beuningen / Arnold Carmiggelt stadsarcheoloog, Archeologie Rotterdam / John Tholen senior-conservator Bijzondere Collecties Bibliotheek Rotterdam

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Sterck & De Vreese
Aantal pagina's:
192
Druk:
1
ISBN:
9789464712230
Uitgiftedatum:
07-11-2024
Gewicht:
530 gram
Afmeting:
241x171x17 mm
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • Gek op groenten!

    Gek op groenten!

    Het ultieme kookboek voor groenteliefhebbers
    Eveline Versluys, Vegamuze .
     29,90

    Gek op groenten!

    Of je nu kiest voor Pastinaak in ’t Groen, of de Theatrale bloemkool met tikka massalasaus op tafel tovert, of aan de slag gaat met het recept voor Zoete aardappel wentelteefjes en smult van een rijkelijke portie Tiramisu met Porcini, in Gek op Groenten! laat Vegamuze aka Eveline Versluys je zien én proeven hoe veelzijdig, creatief en ongelofelijk lekker koken met groenten kan zijn.
    Als gevestigde waarde in de cateringwereld weet Vegamuze als geen ander hoe je het beste in groenten naar boven haalt en hoe je kunt koken met een overvloed aan smaak. Ze deelt haar culinaire ervaring met de lezer op een speelse manier, zodat ook jouw liefde voor groenten aangewakkerd wordt.
    Verrassend inventief, van ontbijt tot diner en gewoonweg heel erg lekker: zo proefde je groenten nog nooit! De fotografie van Toos Vergote laat je alvast watertanden!

     29,90
  • De helende kracht van thee

    Van dit boek word je blij.

    Thee zetten en drinken veroorzaakt een soort blijdschap. Het is een dagelijks ritueel dat zorgt voor een ontspannend moment. Met hun helende werking bieden kruiden en bloemen een ideale ondersteuning bij heel wat ziektes en aandoeningen. De lijst is eindeloos lang: van vlozaad als eetlustremmer of weegbree tegen hooikoorts tot goudsbloem om de immuniteit te verbeteren.

    De helende kracht van thee is een bijzonder rijk boek, vol praktische tips. Naast recepten voor het lichaam, biedt het ook stof voor de geest. Het doet nadenken over de manier waarop we omgaan met ons lichaam, hoe we het voeden, en hoe we ons welbevinden kunnen versterken.

    Ann Vansteenkiste geeft in de Benelux vele workshops, cursussen theeceremonie en lezingen. Ze is kind aan huis bij topchefs om hen te adviseren bij de samenstelling van hun theekaart.

     24,95
  • Art and Cooking

    Art and Cooking

    Karin Gailard, Petra Hesmerg
     49,95