Expeditie Spitsbergen

Ooggetuigenverslag van de klimaatverandering

 22,90

Zijn we te laat? Deze vraag drong zich op aan journalist en schrijver Frank von Hebel tijdens zijn reis naar Spitsbergen. Hij nam deel aan de SEES-expeditie (Scientific Expedition Edgeøya Svalbard) op het expeditieschip Ortelius. Onder leiding van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen onderzochten vijftig wetenschappers de gevolgen van klimaatverandering voor de wereld van gletsjers, toendra’s en ijsberen.

Spitsbergen is het snelst opwarmende gebied ter wereld. Het kwik stijgt er elke tien jaar gemiddeld met een graad Celcius. Von Hebel zag met eigen ogen hoe de beschaving zich meer en meer opdringt aan het ooit ongerepte landschap dat in 1596 werd ontdekt door Willem Barentsz. De gletsjers trekken zich met schrikbarende snelheid terug, de permafrost slinkt zienderogen en jaarlijks haalt men 20.000 kilo afval van de stranden. Zelfs de Wereldzadenbank kwam door smeltwater even blank te staan. Maar ook onze eigen geschiedenis dreigt door de opwarming van de aarde letterlijk en figuurlijk weg te spoelen. Expeditie Spitsbergen neemt de lezer mee in de bijzondere wereld van deze archipel en maakt duidelijk dat klimaatverandering een veelkoppig monster zal zijn.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
200
Druk:
1
ISBN:
9789464711677
Gewicht:
426 gram
Afmeting:
228x150x16 mm
Uitgiftedatum:
21-11-2024
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • Fauna and Flora of the Sonian forest

    Fauna and Flora of the Sonian forest

    Bart Muys, Hans Baeté, Toni Llobet
     17,50

    Fauna and Flora of the Sonian forest

    The Sonian Forest has been recognised as part of the Unesco World Heritage site ‘Ancient and Primeval Beech Forests’. An attractive title for a forest that has never been under agriculture and was already mentioned in charters dating back to the 12th century. For centuries it was a major source of wood and game. Despite land sales followed by large-scale deforestation in the 1830’s, this wooded area on the outskirts of Brussels sill covers more than 5,000 ha. 

    This nature guide ‘Fauna and flora of the Sonian Forest’ invites you to discover the most beautiful peri-urban forest of Europe. For beginners it’s an ideal start to get to know species in their environment. For naturalists it’s a key to discovering lesser known groups of plants, fungi and animals. The guide contains 9 enticing dioramas of habitats and more than 700 lifelike illustrations of species by the famous nature illustrator Toni Llobet, enriched with expert text by field ecologist Hans Baeté under scientific supervision of Prof. Bart Muys (KU Leuven) 

    ‘Fauna and flora of the Sonian Forest’is the first episode in a new series of field guides visiting major nature areas in the Benelux. What sets these field guides apart is their compact but exhaustive exploration of plants, fungi, birds, insects, mammals, etc for a specific region. So hikers can explore an area with only one guide at hand. 

     17,50
  • 50 knopen die je moet kennen

    50 knopen die je moet kennen

    Leer knopen leggen voor zeilsport, klimmen, kamperen en veel meer
    Marty Allen
     15,00
  • Droogteplanten

    Droogteplanten

    Aurélien Davroux
     27,90
  • In het wild geplukt

    In het wild geplukt

    Eetbare wilde kruiden, bloemen, zaden & wortels verzamelen & bereiden
    Lieve Galle
     24,95

    In het wild geplukt

    De groenten en fruit die we in de winkel kopen hebben weinig smaak en bieden een fractie aan mineralen en andere voedingsstoffen in vergelijking met de uiterst voedzame wilde varianten. Wilde planten zijn dé missing link in ons voedingspatroon. De 36 planten in dit boek komen stuk voor stuk vrij algemeen voor in Nederland en België. Je vindt ze vaak op verrassende plekken: in je tuin, tussen de straatstenen, in de berm of onder je voeten. Ze bieden een nieuwe smaakervaring en hebben verschillende onderdelen die eetbaar zijn. Maar planten in de natuur plukken betekent zoveel meer dan enkel een smaakbom boordevol voedingsstoffen verzamelen. Het is een zintuiglijk avontuur. Je brengt meer tijd door in de buitenlucht, voelt de zon op je huid, je hoort de vogels zingen, je ruikt de aarde en de bloemen. Je voelt je verbonden, deel van het grote geheel. De lekkere recepten nodigen uit om het verzamelde plantaardig wild te bereiden tot heerlijke smoothies, lekkere salades, dips, pesto’s of kruidenazijntjes …

    Lieve Galle is herboriste en wildplukexperte. Ze geeft lezingen, verzorgt excursies, kruidenworkshops en jaaropleidingen wildpluk.

     24,95