Film en filosofie
€ 24,90
Sommige vragen houden ons allemaal bezig. Levensvragen, zoals: Is geluk voor mij weggelegd? Is seks echt zo belangrijk? Is geld goed voor je? en: Waarom leven wij? Maar ook: Wat is een goede openingszin? of: Is het erg om alleen te zijn? Vaak lijken zulke vragen te groot en complex om ze goed te kunnen beantwoorden.
Filosoof en filmmaker Jurriën Rood pakt ze hier toch aan, leunend op twee deskundige raadgevers: de filosofie en de film. Want zij bieden elk een eigen perspectief op ons bestaan. Waar filosofie te abstract wordt, daar is film heerlijk concreet. En waar film het kleine, specifieke verbeeldt, daar houdt filosofie de grotere, overkoepelende lijn in het oog. Juist de ontmoeting van deze twee gidsen brengt ons verder in de zoektocht naar eigentijdse antwoorden.
Gerelateerde boeken
-
Filosofen te koop
Lucianus, de befaamde Griekse satiricus uit de 2e eeuw, voert Zeus en Hermes op als slavenhandelaren. Vandaag hebben ze bekende filosofen in de aanbieding. Wie koopt Diogenes? Hij helpt je om te ontspullen, maar erg beleefd is hij niet. En wie neemt Socrates? Hij houdt meer van de ziel dan van het lichaam, dus zal hij je zoon heus met rust laten. Dan hebben we nog Pythagoras, die goddelijke filosoof die weigert om bonen te eten. En Chrysippus, een aanrader als je in logica verstrikt wilt raken. Of bied op Pyrrias, de filosoof die beweert dat niets werkelijk bestaat, waardoor hijzelf helaas ook tot niets in staat is. Speciale aanbieding: bij Heraclitus, de somberaar, krijgt je de altijd lachende Democritus cadeau. Een heerlijke satire waarin we de Griekse filosofen leren kennen.
-
Hek
Het stormt in het Nederlandse landschap. De maatschappij is verzeild geraakt in een verhitte discussie over de manier waarop we ons landschap moeten gebruiken. De actuele discussie over de wijze waarop wij in Nederland ons voedsel produceren, wordt gevoed door de stikstofdiscussie en bijvoorbeeld de komst van de wolf. Het produceren van voedsel is een gerechtvaardigd doel, maar waar ligt dan de grens? De verschillende posities in het debat over natuur versus veehouderij worden ondersteund vanuit verschillende morele opvattingen en ethische theorieën. Wat is belangrijker? Het actief waarborgen van het welzijn van onze fauna of moeten we de natuur zoveel mogelijk met rust laten? De Nederlandse
boeren mengen zich fel in het debat, met een eigen pakket aan ethische overwegingen die deels overlappen met, maar deels ook tegengesteld zijn aan die van de natuurbeschermers. Martin Drenthen ontrafelt van beide partijen de argumenten en plaatst deze in een ethisch kader, zodat de discussie met alle voors en tegens in ieder geval helder gevoerd kan worden. -
-