Geluiden van het leven

Luisteren naar de gesprekken van dieren, planten, koralen en schimmels

 29,90

In de natuur vinden veel opmerkelijke gesprekken plaats, niet alleen tussen dieren, maar ook tussen planten en schimmels. Wetenschappers zijn erin geslaagd deze gesprekken, vaak buiten het menselijk gehoorbereik, bloot te leggen door gebruik te maken van baanbrekende digitale technologieën.

In dit boek maken we kennis met de onderzoekers die, geholpen door kunstmatige intelligentie, deze geluiden weten te decoderen en woordenboeken voor dierentalen samenstellen. En we lezen over wetenschappers die proberen om ook met planten, koralen en schimmels een gesprek aan te gaan. Want als je kunt communiceren met de Oost-Afrikaanse olifant en de Pacifische potvis, met vleermuizen en honingbijen, waarom dan niet ook met planten en schimmels? En wat betekent dit voor onze toekomstige relatie met de natuur?

Een geweldige reis naar het verborgen rijk van de natuurgeluiden

Karen Bakker (1971-2023) promoveerde aan de University of Oxford en was professor aan de University of British Columbia. Ze ontving talloze onderscheidingen, waaronder een Annenberg Fellowship (Stanford University), een Guggenheim Fellowship en een Radcliffe Fellowship (Harvard University).

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Noordboek
Aantal pagina's:
416
Druk:
1
ISBN:
9789464710908
Gewicht:
641 gram
Afmeting:
231x152x35 mm
Uitgiftedatum:
25-10-2023
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • Past het dier nog op ons bord? 

    Past het dier nog op ons bord? 

    Imke de Boer
     19,90
    E-book: € 15,99

    Past het dier nog op ons bord? 

    Past het dier nog op ons bord? Deze vraag houdt de Wageningse wetenschapper Imke de Boer al lange tijd bezig. De huidige veehouderij draagt bij aan de klimaatcrisis en het verlies van biodiversiteit. Moeten we daarom allemaal veganist worden? Misschien niet. Het is mogelijk dieren alleen nog te voeren met biomassa die wijzelf toch niet kunnen eten, zoals reststromen en gras. Dan past een beetje dierlijk voedsel wel in een duurzaam dieet. Maar is zo’n dieet nog wel gezond voor ons? En willen we überhaupt nog wel dieren houden en doden voor de productie van ons voedsel?
    Dit boek neemt je mee op een persoonlijke reis langs al deze vragen, en biedt de wetenschappelijke basis die nodig is voor het formuleren van antwoorden.

    Imke J.M. de Boer is hoogleraar Dieren & Duurzame Voedselsystemen aan Wageningen University & Research en heeft het bedrijf De Boer en Voedsel. Als systeemdenker wil zij bijdragen aan een duurzame voedseltoekomst. Voor haar visie daarop ontving ze, samen met haar team, de prestigieuze Rockefeller Food System Vision Prize.

     19,90
  • Met een verrekijker het heelal in

    Met een verrekijker het heelal in

    Een praktische gids
    Paul Bakker
     24,90

    Met een verrekijker het heelal in

    Ben je graag buiten en kijk je graag naar de sterren, bijvoorbeeld tijdens vakanties, of gewoon thuis op een mooie zomeravond? Deze gids laat je met eigen ogen onbekende details van de maan zien en bijzonderheden als sterrenhopen, nevels en dubbelsterren. Ook melkwegstelsels, miljoenen lichtjaren ver, liggen binnen het bereik. Met een verrekijker het heelal in is een praktische, informatieve en rijk geïllustreerde gids, die helpt om zonder telescoop of andere ingewikkelde apparatuur diep het heelal in te kijken. Het waarnemen met een gewone verrekijker staat hierbij centraal.

     24,90
  • Shared space

    Shared space

    Een innovatief verkeersconcept zonder regels
    Karin Broer, Pieter de Haan, Sjoerd Nota
     22,50
  • Atlas van de financiële wereld

    Atlas van de financiële wereld

    De mondiale geschiedenis van geld in kaart gebracht
    Dariusz Wojcik
     39,90