Halfhaantje en de Hardrijder

De mooiste, grappigste en griezeligste volksverhalen uit Nederland en Vlaanderen
Theo Meder

 29,90

Let op! Verwacht rond 01-03-2024

Halfhaantje en de Hardrijder verzamelt de mooiste, grappigste en griezeligste volksverhalen uit Nederland en Vlaanderen. In de sagen opereren gevreesde draken, lieve meerminnen, wraakzuchtige witte wieven, irritante heksen, behulpzame kabouters en onbetrouwbare weerwolven. In de sprookjes gaan de helden en heldinnen op een queeste om prangende problemen op te lossen, een levenspartner te vinden of een goudschat te zoeken. Maar de volksverhalen gaan ook over absurde avonturen, sprekende dieren, wellustige monniken, doorgewinterde oplichters, hilarische sukkels en fortuinlijke pummels.

Dit erfgoed komt uit alle windstreken, van Groningen tot Antwerpen en van Amsterdam tot Brussel. Sommige volksverhalen dateren al uit de middeleeuwen of de renaissance, maar de nadruk ligt op de orale traditie van de negentiende en twintigste eeuw, vaak vergeten en dus onbekend. Er valt verrassend veel nieuws te ontdekken.

Alle verhalen zijn aan het eind van het boek voorzien van een gedegen toelichting en verantwoording. Halfhaantje en de Hardrijder is een amusant en fraai geïllustreerd boek met een caleidoscopische blik op de verteltraditie van de Lage Landen – verzorgd door onderzoekers en studenten van het Meertens Instituut en de Rijksuniversiteit Groningen.

Verschijningsvorm:
Hardcover
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Sterck & De Vreese
Aantal pagina's:
256
Druk:
1
Datum verwacht:
01-03-2024
ISBN:
9789464711554

Gerelateerde boeken

 • Viraal Nederland

  Taal en cultuur van de eerste coronagolf
  Marc Van Oosterdorp, Simone Wolff
   17,50

  Viraal Nederland

  De coronapandemie overspoelde in het voorjaar van 2020 ook Nederland. Onderzoekers van het Meertens Instituut trokken er meteen op uit, al was het soms via het beeldscherm: wat voor verhalen vertelden mensen elkaar? Ontstonden er nieuwe rituelen? En waarom verschenen er ineens spandoeken in dialect in het straatbeeld?

  In viraal Nederland lezen we een analyse van de manier waarop taal en cultuur meebewogen met ‘het nieuwe normaal’. De crisis laat zien dat bestaande aspecten van taal en cultuur veeleer worden uitvergroot dan echt veranderd. Daarmee zien we scherper hoe de wereld in Nederland, ook onder normalere omstandigheden, in elkaar zit.

  Het Meertens Instituut bestudeert en documenteert taal en cultuur in Nederland en Nederlandse taal en cultuur in de wereld. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven.

   17,50
 • Hebban olla vogala en nog zoveel meer

  Taalreis door de eerste eeuwen van het Nederlands
  Peter Alexander Kerkhof
   24,95
 • 15 eeuwen Nederlandse taal

  Nicoline van der Sijs
   24,90

  15 eeuwen Nederlandse taal

  Hoe ontstond het Nederlands uit het Indo-Europees? Hoe belangrijk was het contact met sprekers van andere talen, dialecten of groepstalen? Waarom leren we op school dat hij vindt met dt moet, maar ik vind met een d? 15 eeuwen Nederlandse taal beschrijft de evolutie van de Nederlandse taal. Ieder hoofdstuk begint met een korte beschrijving
  van de taalcontacten in een bepaalde periode en de belangrijkste maatschappelijke veranderingen in die tijd. Daarna
  lezen we hoe klanken, vormen, woordvormingen en zinsbouw hierdoor zijn beïnvloed. Eén ding is duidelijk: het Nederlands
  heeft altijd opengestaan voor invloeden van buiten; migratie en taalcontact zijn drijvende factoren voor taalverandering.
  Nicoline van der Sijs is senior-onderzoeker aan het Instituut voor de Nederlandse Taal en hoogleraar historische taalkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij publiceerde onder meer het Van Dale Groot Leenwoordenboek, Taal als mensenwerk en Nederlandse woorden wereldwijd. Ze is oprichter van etymologiebank.nl en vaste medewerker van Onze Taal.

   24,90
 • Salang’t de beam bloeit

  Koarte skiednis fan de Fryske literatuer
  Joke Corporaal
   15,00

  Salang’t de beam bloeit

  De Fryske literatuer is útdrukking fan de eigenheid fan Fryslân. Troch de iuwen hinne hawwe Fryske skriuwers en dichters yn har eigen taal skreaun: oer harsels, oer har taal en oer har lân. De Fryske literatuer herberget in protte ûnferwachte skatten dy’t de muoite fan it ûntdekken wurdich binne. Salang’t de beam bloeit is dêr in moaie opstap foar. Yn sân haadstikken behannelet literatuerwittenskipper Joke Corporaal de wichtichste ûntjouwingen en skaaimerken fan de Fryske literatuer. Koarte finsterteksten ljochtsje dêrnei de skiednis ta mei sprekkende foarbylden oer hichte- en ek djiptepunten.

   15,00