Heidens!

Volksgebruiken vandaag met sporen van voorchristelijke tradities

 29,90

Let op! Verwacht rond 15-11-2023

De natuur stond centraal in de religieuze beleving van onze voorouders. Bij de kerstening werd op hun oeroude gebruiken een laagje christelijk geloof gelegd. Maar als je vandaag het stof en roet van jaren wegkrast, dan priemen daar verrassend vaak duidelijke sporen van die voorchristelijke tradities door:
• in uitdrukkingen, zoals ‘Van lotje getikt zijn’, ‘Hout vasthouden’ of ‘Vrouw Holle schudt haar bed op’
• in gebruiken, zoals het gooien van apostelbrokken, krakelingen en meiklokjes
• in de vele geneesbomen waarin men nagels klopt of kledingstukjes hangt
• in tradities als de Luilak van Amsterdam, de pinksterbruid in Twente, de Limburgse bloeiendebarbaratak, de kallemooi op Schiermonniksoog of het Sint-Hubertusbrood in Wallonië

Honderden tradities en gebruiken gaan, zonder dat we er erg in hebben, terug op een zeer ver verleden met vaak een heidense oorsprong.

Marcel De Cleene is emeritus professor aan de Universiteit Gent waar hij het vak Volkskunst en volkscultuur doceerde.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Sterck & De Vreese
Aantal pagina's:
272
Druk:
1
Datum verwacht:
15-11-2023
ISBN:
9789464711158
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • De Openbaringen van Jacobus

    De Bijbel in 9x9 sonnetten
    Jacobus
     14,90

    De Openbaringen van Jacobus

    Het woord Gods in poëtische straattaal

    Jacobus vond de tale Kanaäns niet langer leesbaar. Zijn roeping werd het Oude en Nieuwe Testament te vertalen in begrijpelijke taal, zodat iedereen kennis kon nemen van de Bijbelse boodschap. In 81 sonnetten dicht ‘Jacobus’ met veel vaart en groot plezier over de wereldgeschiedenis, van de schepping tot aan het einde der tijden. ‘Jacobus’ is een taalvirtuoos met een toegankelijke en geheel eigen kijk op de bijbel.

    Jacobus is evangelist en leeft van de wind. Hij gunt ieder een behouden hemelvaart.

     14,90
  • In de ban van Mohammed

    Nicolaes Cleynaerts’ (1493-1542) brieven uit de Arabische wereld
    Jan Papy, Joris Tulkens
     35,00

    In de ban van Mohammed

    De ‘alleskunner’ Nicolaes Cleynaerts (Clenardus, 1493-1542) was theoloog, classicus en succesvol didacticus. Op eigen houtje leerde hij Arabisch en trok hij naar Marokko om er de teksten en de cultuur van de islam te doorgronden. Hij ging op zoek naar oude Arabische manuscripten, bestudeerde de koran en discussieerde er met moslimgeleerden als Kharuf al-Tunisi. Het was de levensdroom van de christen-humanist om een vreedzaam gesprek aan te gaan met de moslims, in de hoop hen voor het christendom te winnen. In Fez werd het een bitter ontwaken. Een fatwa werd zijn deel en noopte tot een heimelijke vlucht om het vege lijf te redden. In dit boek presenteren Jan Papy en Joris Tulkens de Nederlandse vertaling
    van de meer dan zestig onderhoudende en – soms zelfs grappige – Latijnse brieven van Cleynaerts.

    Jan Papy is Gewoon Hoogleraar Latijnse Taal- en Letterkunde aan de KU Leuven. Zijn onderzoeksdiscipline is het
    renaissancehumanisme in Italië en de Nederlanden. Hij vertaalde werken van humanisten als Pico della Mirandola, Erasmus en Justus Lipsius. Joris Tulkens is classicus en auteur. Hij schrijft historische romans en is Cleynaertsexpert.

     35,00
  • Bezield onderwijs

    Vorming, levensbeschouwing en burgerschap
    Gerdien Bertram-Troost, Siebren Miedema
     19,90
  • Daens

    Frans-Jos Verdoodt
     24,90

    Daens

    Daens is het verhaal van de strijd van een eenling tegen de machtige katholieke kerk. Daens was een briljante geest, maar ook wispelturig en vaak ondoorgrondelijk. Hij gruwt van de kleurloze armoede van de arbeiders en het goedbedoelde maar achterhaalde paternalisme van de Kerk. Hij is betrokken bij de christendemocratie en de oprichting van de Christene Volkspartij. Onverwacht wordt Daens zeer populair en verwerft hij een plaats in het parlement. Het gevecht met de kerkelijke overheid en zijn politieke tegenstanders breekt dan los. Uiteindelijk wordt hij door de bisschop van Gent naar de paus gestuurd waar hij een bedekte waarschuwing krijgt dat hij de politiek beter kan verlaten. Maar Daens is stijfkoppig. Hij weigert op de aanmaning in te gaan, krijgt nog tientallen sancties en wordt uiteindelijk in 1899 uit zijn priesterambt ontzet. Zes jaar later volgt de officiële veroordeling door het Vaticaan.

    In 1907 sterft hij. Totaal verbitterd en ontgoocheld, bekneld geraakt tussen zijn sociaal-politieke bewogenheid en het priesterschap.

    Frans-Jos Verdoodt was hoogleraar, hoofdredacteur van Wetenschappelijke Tijdingen en stichter en directeur van het Archief en Onderzoekscentrum van de Nationale bewegingen.

     24,90