Het verhaal van de kolken in het Dollardgebied

Aart Jan Langbroek, Gerrit Smit, Hendrik van der Ham

 25,00

In 2014 is de werkgroep Oldambt van het IVN gestart met het project ‘Kolken in het Dollardgebied’. Het doel was om de kolken in kaart te brengen en waar mogelijk de aanwezige natuur te inventariseren. Kolken zijn ontstaan als gevolg van dijkdoorbraken. Doordat het water zich met grote kracht door de opening perste, ontstond door het kolkende water een diep gat. De doorbraak is vervolgens hersteld door om de kolk heen een nooddijk aan te leggen, waardoor de kolk binnendijks kwam te liggen.

Door de eeuwen heen zijn kolken door de boeren en de lokale bevolking gebruikt als drinkplaats voor vee, stortplaats van afval en als vis-, zwem-, en schaatswater. In de loop van de tijd zijn ondiepe kolken verland of kolken zijn gedempt door de beschikbaarheid van grotere en sterke graafmachines. In het gebied rond de Westerwoldse Aa zijn in de jaren 60 van de vorige eeuw de meeste kolken gedempt. Een klein aantal kolken is als landschapselement bewaard gebleven. Bij de ruilverkavelingen van de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw werden de kolken in het Oldambt in de meeste gevallen in het kader van het toen verplichte landschapsplan als kleine perceeltjes toegewezen aan Staatsbosbeheer. Daarop werd vaak een stukje bos aangeplant. De reden van deze bosaanplant is het idee dat natuur zonder bos geen natuur kon zijn en dat een landschapselement van verre herkenbaar moest zijn. Kolken zijn tegenwoordig kleine natuurgebiedjes, die als een archipel in het voornamelijk agrarische landschap van het Oldambt liggen.

De zoektocht van de werkgroep naar bestaande en voormalige kolken is begonnen met een kaart van de bodemkundige Ir. De Smet, die rond 1960 uitvoerig de bodemeigenschappen en bodemgesteldheid van het Oldambtgebied heeft beschreven en in kaart gebracht. Op een van zijn kaarten heeft hij met rode lijnen de tracés van de bestaande, voormalige en vermoedelijke dijken aangegeven, die gedurende eeuwen in dit gebied aanwezig zijn of waren. Met blauwe stippen heeft hij de plaatsen gemarkeerd van bestaande, voormalige en vermoedelijke kolken. In totaal heeft hij 90 locaties gemarkeerd en daarvan heeft de werkgroep er ruim 30 teruggevonden, die aanwezig of herkenbaar waren. In deze kolken hebben vrijwilligers van IVN, KNNV en Club Oldambster Groen geïnventariseerd wat de toestand per kolk is, welke organismen er zich bevinden en welke natuurwaarden aanwezig zijn. Naast deze natuurinventarisaties heeft het project ook de doelstelling de cultuurhistorische waarden per kolk te inventariseren. Ze onderzoeken de geschiedenis van elke kolk, verzamelen er verhalen over en proberen er achter te komen, wat er met en rondom elke kolk in de loop der eeuwen is gebeurd. Naast het veldwerk is ook veel tijd doorgebracht in meerdere archieven.

Verschijningsvorm:
Hardcover
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Koninklijke Van Gorcum b.v.
Aantal pagina's:
224
Druk:
1
Uitgiftedatum:
08-12-2023
Gewicht:
1310 gram
Afmeting:
247x245x23 mm
ISBN:
9789023259848

Gerelateerde boeken

  • Vogels van Europa

    De meest complete fotogids
    Andy Swash, Hugh Harrop, Rob Hume, Robert Still
     39,90
  • André Natuurlijk

    95 ontdekkingsreizen in de natuur, met foto's en verhalen
    André Brasse
     15,00

    André Natuurlijk

    Fotograaf André Brasse schrijft wekelijkse columns voor De Krant en De Krant Actueel. Regelmatig kreeg hij de vraag of deze ook in boekvorm gaan verschijnen. Nu is het zover! Ga in André natuurlijk met André mee op 95 ontdekkingsreizen in de Nederlandse natuur. Want er valt nog genoeg te ontdekken. Ook dicht bij huis!

    Door de 95 boeiende columns en schitterende foto’s ontdek je de verborgen pareltjes van ons eigen land. André Brasse, een ware natuurliefhebber, heeft met zijn scherpe blik de meest indrukwekkende momenten vastgelegd. Van majestueuze bossen tot uitgestrekte duinen, van kleurrijke bloemenvelden tot serene waterwegen, elk beeld brengt de schoonheid van de Nederlandse natuur tot leven.

    Maar André natuurlijk biedt meer dan alleen visuele pracht. In elke column deelt André zijn persoonlijke ervaringen, fascinerende weetjes en zijn inzichten over de natuur. Hij neemt je mee op ontdekkingsreis, laat je kennismaken met de diverse flora en fauna en laat je versteld staan van de complexe ecosystemen die Nederland herbergt.

    André Natuurlijk is een ode aan de natuurlijke schatten van Nederland en een uitnodiging om onze omgeving met een hernieuwde verwondering te bekijken. Laat je betoveren door de prachtige landschappen en de pure harmonie van de natuur. Dit boek is een onmisbare metgezel voor elke natuurliefhebber, fotografieliefhebber en iedereen die de schoonheid van Nederland wil ontdekken.

     15,00
  • De complete kleurengids voor de tuin

    Francis Peeters, Guy Vandersande
     34,90
  • Roofvogelgids

    Lars Gejl
     34,90

    Roofvogelgids

    Met deze vernieuwde gids kan iedere natuur- en vogelliefhebber alle Europese roofvogels op naam brengen. De auteur heeft hiervoor meer dan 500 nieuwe, vaak unieke foto’s verzameld. 
    In de tekst beschrijft hij per soort een groot aantal handige kenmerken. Ter ondersteuning van een snelle en zekere determinatie heeft Lars Gejl voor het eerst vergelijkingsplaten samengesteld met foto’s van de vogels in vlucht. 

    De uitvoerige soortbeschrijvingen bevatten de volgende onderdelen: 

    – De biologie van alle roofvogels 
    – Beschrijving van de verspreidingsgebieden en trek 
    – Tekeningen van de silhouetten en de jizz
    – Rui en kleden 
    – Gelijkende soorten 
    – Vergelijkingsplaten met pijlaanwijzingen naar de typische kenmerken per soort 
    – QR-codes voor de geluiden van de roofvogels 

    Lars Gejl is een van de beste natuurfotografen van de wereld en gespecialiseerd in vogelfotografie. 

     34,90