Jodelende wulpen & keukentafels
€ 24,90
U denkt natuurlijk: het zoveelste boek over natuur in het boerenland? Alweer zo’n natuurbeschermer die oordeelt over de bedrijfsvoering van de landbouwer? Niets van dat alles. Auteur Ben Koks heeft zijn strepen verdiend op het gebied van akkervogelonderzoek in binnen- en buitenland maar óók praat en luistert hij al vier decennia lang aan keukentafels op honderden boerenbedrijven. Daar vinden bijzonder interessante en pragmatische gesprekken plaats over de biodiversiteit van het boerenland. In het huidige politieke landschap is biodiversiteit in boerenland jammerlijk tot strijdpunt verworden, waarbij meningen het vaak winnen van feiten. Die strijd maskeert alle mogelijkheden om jodelende wulpen en lyrisch zingende veldleeuweriken te behouden voor toekomstige generaties. Want kansen om de primaire voedselproductie te combineren met rijke cultuurlandschappen zijn er wel degelijk. In dit boek geeft de auteur op sprankelende wijze zijn visie op dilemma’s die het debat over natuur en landbouw gijzelen, en komt daarbij tot verfrissende inzichten die hopelijk aanzetten tot samenwerking.
Gerelateerde boeken
-
-
Eetbare bomen en struiken
Lekkers uit de natuur
In het bos, in je eigen tuin of in het park – overal groeien bomen en struiken die je lokken met hun heerlijke vruchten. En ook met hun knoppen, bloemen, bladeren en zelfs hun boomsap kan je je menu verrijken.Zeker determineren
Meer dan 350 foto’s en kleurenillustraties tonen alle belangrijke kenmerken en helpen je de verschillende boom-en struiksoorten betrouwbaar te determineren.
Correct verzamelen
Waar mag ik verzamelen? Welke onderdelen zijn eetbaar? En hoe kom ik bij die zoete vruchten bovenin? De mand is snel gevuld dankzij enkele eenvoudige tips en trucs.
Bewerken en bereiden
Soep of salade, smoothie of likeur, drogen, karameliseren of inleggen- talrijke recepten laten zien hoe de lekkernijen uit de natuur kunnen worden verwerkt.
-
-
In het wild geplukt
De groenten en fruit die we in de winkel kopen hebben weinig smaak en bieden een fractie aan mineralen en andere voedingsstoffen in vergelijking met de uiterst voedzame wilde varianten. Wilde planten zijn dé missing link in ons voedingspatroon. De 36 planten in dit boek komen stuk voor stuk vrij algemeen voor in Nederland en België. Je vindt ze vaak op verrassende plekken: in je tuin, tussen de straatstenen, in de berm of onder je voeten. Ze bieden een nieuwe smaakervaring en hebben verschillende onderdelen die eetbaar zijn. Maar planten in de natuur plukken betekent zoveel meer dan enkel een smaakbom boordevol voedingsstoffen verzamelen. Het is een zintuiglijk avontuur. Je brengt meer tijd door in de buitenlucht, voelt de zon op je huid, je hoort de vogels zingen, je ruikt de aarde en de bloemen. Je voelt je verbonden, deel van het grote geheel. De lekkere recepten nodigen uit om het verzamelde plantaardig wild te bereiden tot heerlijke smoothies, lekkere salades, dips, pesto’s of kruidenazijntjes …
Lieve Galle is herboriste en wildplukexperte. Ze geeft lezingen, verzorgt excursies, kruidenworkshops en jaaropleidingen wildpluk.