Jodelende wulpen & keukentafels
€ 24,90
U denkt natuurlijk: het zoveelste boek over natuur in het boerenland? Alweer zo’n natuurbeschermer die oordeelt over de bedrijfsvoering van de landbouwer? Niets van dat alles. Auteur Ben Koks heeft zijn strepen verdiend op het gebied van akkervogelonderzoek in binnen- en buitenland maar óók praat en luistert hij al vier decennia lang aan keukentafels op honderden boerenbedrijven. Daar vinden bijzonder interessante en pragmatische gesprekken plaats over de biodiversiteit van het boerenland. In het huidige politieke landschap is biodiversiteit in boerenland jammerlijk tot strijdpunt verworden, waarbij meningen het vaak winnen van feiten. Die strijd maskeert alle mogelijkheden om jodelende wulpen en lyrisch zingende veldleeuweriken te behouden voor toekomstige generaties. Want kansen om de primaire voedselproductie te combineren met rijke cultuurlandschappen zijn er wel degelijk. In dit boek geeft de auteur op sprankelende wijze zijn visie op dilemma’s die het debat over natuur en landbouw gijzelen, en komt daarbij tot verfrissende inzichten die hopelijk aanzetten tot samenwerking.
Gerelateerde boeken
-
Historia naturalis: de avibus
In de roep van de kievit kan men ‘komm mit’ horen, daardoor werd de vogel symbool van de dood: als er een kievit in de buurt was, leidde men daaruit een sterfgeval af. Grote, trekkende watervogels als zwanen, kraanvogels, reigers en ooievaars brachten kinderzieltjes mee uit het Andere Land, die dan in hetzelfde jaar geboren zouden worden. Het populaire verhaaltje dat ooievaars baby’tjes aan huis brachten vindt hier zijn oorsprong. Gieren en raven die over het slagveld zweefden waren voortekenen van een veldslag die slecht zou aflopen. Duitse boeren meenden de prijs van graan af te kunnen leiden uit het aantal roepjes van de kwartel …
Historia naturalis de avibus brengt natuur en cultuur samen. Het boek legt verbanden en openbaart grensverleggende inzichten in de belangrijke rol die vogels spelen in de symboliek, emblemen, heraldiek, rituelen, mythologie, devotie, magie, volksgeloof en in onze taal.
Een bijzonder rijke informatiebron, prachtig geïllustreerd met ingekleurde gravures van vogels uit de Histoire Naturelle van Georges-Louis Leclerc de Buffon.
Emeritus prof. dr. Marcel De Cleene is plantenfysioloog. Hij was werkzaam aan de Universiteit Gent.
-
Diersporen van Europa
Dit boek is een mijlpaal in de kennis over sporen van wilde dieren in Europa
Diersporen spreken tot de verbeelding omdat ze een verborgen wereld bloot leggen. Met dit complete en bijzonder fraaie standaardwerk voor beginners en gevorderden biedt dé deskundige op diersporengebied in Europa inzicht in deze spannende wereld van de diersporen.
Diersporen van Europa bevat een inleiding over de grondbeginselen van het spoorzoeken en nauwkeurige beschrijvingen van prenten en loopsporen. De prenten van de zoogdieren en vogels worden natuurgetrouw en op ware grootte afgebeeld. De verschillen tussen soorten die gemakkelijk met elkaar verward kunnen worden, worden op heldere wijze behandeld. Het boek behandelt ook prenten voetafdrukken, vraatsporen, nesten, holen en andere sporen van de belangrijkste vogels, reptielen, amfibieën en ongewervelden. In beschrijving van de dieren beschrijft de auteur naast deze sporen ook uitvoerig de biologie van de soort.
– bevat meer dan 1100 foto’s en 500 tekeningen
– belangrijke en onmisbare bron voor natuurliefhebbers en voor professionals
– Diersporen Europa is een standaardwerk van naamJoscha Grolms is een internationaal erkend spoorzoeker en een van de weinige specialisten op het gebied van sporen en tekens van dieren in Europa. Als docent en mededirecteur van zijn wildernisschool biedt hij seminars, excursies en een eenjarige cursus spoorzoeken aan.
-
-