Kleurenatlas van de natuur
€ 39,95
In deze prachtig uitgevoerde kleurengids worden 110 individuele kleurstalen gekoppeld aan 19e-eeuwse voorbeelden uit de natuur; zowel uit het dierenrijk, de plantenwereld als de wereld van de mineralen. Kleurenatlas van de natuur markeert de 200ste verjaardag van de publicatie van de door Patrick Syme herziene editie van Werner’s Nomenclature of Colours. Dit was lange tijd het standaardwerk over kleur en werd onder andere gebruikt door Charles Darwin in zijn wetenschappelijke observaties.
Het doel van Syme was een universele kleurenreferentiegids om identificatie en classificatie van de natuurlijke wereld mogelijk te maken. In dit boek wordt voor het eerst zijn baanbrekende werk voltooid en op een indrukwekkende manier gekoppeld aan hedendaagse ontwikkelingen. Het resultaat is een schitterend en uitgebreid kleurenreferentiesysteem dat een aanwinst is voor elke boekenplank.
Gerelateerde boeken
-
-
A fascinating journey along the eyes of animals
A fly has two eyes, but they consist of hundreds of separate parts, each with its own lens. The eyes of rabbits are implanted sideways to see danger coming. What do all eyes have in common? They all do “something” with light. The renowned ophthalmologist Dr Frank J. Goes takes you on a fascinating journey along the eyes of animals. Changing climate, continental drift and the amount of oxygen in the air influenced the development of animal species and their eyes. Colour vision, sharpness, nearsighted or farsighted, facet eyes, eyes on stalks. The variation is endless, but animals always have eyes adapted to the search for food and survival.
DR. FRANK J. GOES is a consultant at the Goes Eye Center in Antwerp, which he founded in 1969. In addition to his activities as an ophthalmologist, he is also a lecturer at Ehsal high school,
an ambassador for the NGO ‘Light for the World’ and a consultant in medical legal matters. -
Knooppunt Waddenzee
Miljoenen wad- en watervogels trekken ieder jaar heen en weer tussen hun broedgebieden in Groenland, Scandinavië, West-Europa of Siberië, en hun wintergronden in Europa en Afrika. Als je alle routes van die trekvogels op de wereldbol tekent, zie je halverwege die kaart een druk knooppunt: de Waddenzee!
In het project Metawad hebben onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en de Rijksuniversiteit Groningen vijf compleet verschillende trekvogels van de Waddenzee onderzocht: de kanoet, de drieteenstrandloper, de rosse grutto, de rotgans en de lepelaar. Ze bekeken de vogels niet als ‘bewoners’ van die Waddenzee, maar als gebruikers van een veel groter systeem waar het wad een belangrijk onderdeel van is: het ‘metawad’.
Knooppunt Waddenzee biedt een kleurrijk pallet van portretten van de wetenschappers, die ploeterend met palen en hekwerk achterop hun ets over de kwelder trekken, of uren achtereen in weer en wind – of juist bakkend onder de Afrikaanse zon – naar vogels met kleurringen aan hun pootjes staan te zoeken. Het biedt ook portretten van de vijf onderzochte vogelsoorten. Wat weten we van deze dieren? En vooral: hoe kunnen overheden of natuurbeheerders hun voordeel doen met deze wetenschap?