Kustlijnen

Acht eeuwen kunst en kunstenaars in Friesland
Bert Looper

 19,90

Let op! Verwacht rond 23-11-2023

In Kustlijnen neemt Bert Looper ons mee op een tijd- en ruimtereis door de wereld van de Friese kunst. Niet de kunst in musea, maar die in onze omgeving aanwezig is. Kunst die het verhaal van Friesland vertelt. Zo reizen we van het Leeuwarder ziekenhuis naar de Dokkumer raadzaal, van de kerk van Boazum naar de Stellingwerven en van Oostmahorn naar Mildam.
Ga mee op reis door een periode van duizend jaar en ontdek hoe achter elk kunstwerk een wereld schuilgaat. Wie zijn die Friezen eigenlijk: Europeanen, Friese Europeanen, Europese Friezen? Die voortdurende identiteitsvraag maakt de Friese kunst bijzonder en van landelijk en internationaal belang.

Bert Looper (1957) was van 2007 tot 2021 directeur van Tresoar in Leeuwarden. Hij publiceert boeken en artikelen over Friese geschiedenis, cultuur en kunst.

Verschijningsvorm:
Hardcover
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Noordboek
Aantal pagina's:
176
Druk:
1
Datum verwacht:
23-11-2023
ISBN:
9789464710748

Gerelateerde boeken

  • Johannes Mulders

    Vrijheid in gebondenheid
    Pieter Jonker
     25,00

    Johannes Mulders

    Johannes Mulders (1899-1989) breekt door met zijn opvallende houtsneden voor het Friese tijdschrift De Holder (1926-1929), als illustrator van kinderboeken en ontwerper van boekbanden. Hij wordt geschoold op de Rijksrietvlechtschool door directeur Harm Ellens bij wie hij samen met Jan Kraan ook de opleidingen l.o. en m.o. tekenen volgt. Tenslotte voltooien zij hun opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Al is Johannes Mulders geen colorist, hij geniet bekendheid als schilder en tekenaar van het noordelijk landschap, haar natuur en haar dorpen. Sinds 1934 woont en werkt hij op De Wilghorst, het huis van Harm Ellens op De Oosterstreek (nabij Noordwolde). Ruim honderd boeken, tijdschriften en kalenders illustreert hij of maakt er een bandontwerp voor. In 1979 is er in het Fries Museum een overzichtstentoonstelling van zijn werk, daarna wordt het stiller rond de kunstenaar, die zelf niet graag in de schijnwerpers staat en bij voortduring maar onterecht twijfelt over de kwaliteit van zijn werk.

    In 2012 koopt Pieter Jonker de ateliernalatenschap van Mulders aan met ruim achthonderd werken op papier en brengt het werk onder bij zijn Stichting Nobilis, centrum voor prentkunst. Hij publiceert in 2012 Johannes Mulders (1899-1989) schilder-illustrator over het illustratiewerk van de kunstenaar. In 2017 wordt de collectie aanzienlijk uitgebreid met een schenking door de twee kleinkinderen van Mulders en in 2018 nog met een bruikleen uit het Dorpsarchief Noordwolde. In 2019 vinden de nieuwe eigenaren van De Wilghorst dertig jaar na de dood van Johannes Mulders boven op zolder nog boeken, tijdschriften, brieven, schriften en documenten, die daar in 1989 waren achter gebleven.

    Uitgave:
    Stichting Nobilis & Noordboek

     25,00
  • Art and Cooking

    Karin Gailard, Petra Hesmerg
     49,95
  • Het dialectendoeboek

    De schatkamer van 90 jaar Meertens Instituut
    Marc van Oostendorp, Simone Wolff
     17,50

    Het dialectendoeboek

    Het Meertens Instituut in Amsterdam verzamelt al 90 jaar gegevens over de Nederlandse dialecten. Medewerkers van het instituut trokken het land in om overal, eerst met pen en papier, later met bandrecorders en nog later laptops, opnamen te maken van hoe mensen spraken. De klok werd stilgezet en na een kopje koffie vertelden mensen hoe het leven en hoe de taal vroeger was. Omdat
    vanaf het begin vooral ook oudere mensen werden geïnterviewd, krijgen we zo een inkijk in de taal van de Nederlanders tot diep in de negentiende eeuw. In de afgelopen decennia heeft het Meertens Instituut heel veel gegevens uit dat onderzoek gedigitaliseerd en online geplaatst: duizenden uren geluidsopnamen, door lokale dialectliefhebbers ingevulde vragenlijsten, landkaarten waarop is ingetekend waar bepaalde woorden werden gebruikt, en veel meer. Het is een digitale schatkamer voor onderzoekers.

    In het Dialectendoeboek demonstreren 35 dialectwetenschappers op een aanstekelijke manier wat er allemaal te halen is en op welke manier iedereen zelf het goud kan delven uit de digitale mijnen die vierentwintig uur per dag open liggen.

    Het Meertens Instituut houdt zich bezig met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven.

     17,50