Verrukkelijke turbulentie

Ensor over het leven en de kunst
Herwig Todts

 35,00

Let op! Verwacht rond 15-02-2024

James Ensor verwierf al zeer vroeg een legendarische status. Volgens de gangbare romantische kunstopvat – tingen werd zijn werk geboren uit de persoonlijke en ideologische frustraties van een miskende, eenzame, halve gek op een zolderkamer in Oostende. Wat niet het geval is.

Herwig Todts dook voor zijn onderzoek in Ensors honderden vrijgegeven brieven en zijn (naar het woord van Emile Verhaeren) ‘wonderbaarachtiglijke’ geschriften. Ze bieden een belangrijke correctie op het bestaande beeld van Ensors universum. Hij is immers niet voor één gat te vangen: Franstalig, koningsgezind, liberaal, ongelovig maar niet militant vrijzinnig, occasioneel modernist … Wreedheid jegens dieren en esthetische wandaden waren de meest uitgesproken en verwerpelijke uitingen van de boosaardigheid en dwaasheid van de mens …

Cruciaal voor een goed begrip van Ensors kunst is zijn onbevredigd verlangen naar ‘gelukzaligheid’, het opperste goed. Alleen kunst kan voor hem een inspiratiebron zijn voor vervoering en ongecompliceerde levensvreugde.

Laat u ook ‘vervoeren’ door dit prachtig geïllustreerd werk vol nieuwe inzichten en een diepe inkijk in Ensors rijke gedachtewereld.

Verschijningsvorm:
Hardcover
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Sterck & De Vreese
Aantal pagina's:
256
Druk:
1
Datum verwacht:
15-02-2024
ISBN:
9789464711547

Gerelateerde boeken

 • De Openbaringen van Jacobus

  De Bijbel in 9x9 sonnetten
  Jacobus
   14,90

  De Openbaringen van Jacobus

  Het woord Gods in poëtische straattaal

  Jacobus vond de tale Kanaäns niet langer leesbaar. Zijn roeping werd het Oude en Nieuwe Testament te vertalen in begrijpelijke taal, zodat iedereen kennis kon nemen van de Bijbelse boodschap. In 81 sonnetten dicht ‘Jacobus’ met veel vaart en groot plezier over de wereldgeschiedenis, van de schepping tot aan het einde der tijden. ‘Jacobus’ is een taalvirtuoos met een toegankelijke en geheel eigen kijk op de bijbel.

  Jacobus is evangelist en leeft van de wind. Hij gunt ieder een behouden hemelvaart.

   14,90
 • Klaas Koopmans 1920-2006

  Op zoek naar de essentie
  Bart Marius, Bert Looper, Hans Smelik, Jan Henk Hamoen
   29,90

  Klaas Koopmans 1920-2006

  In 2020 is het een eeuw geleden dat de Friese kunstschilder Klaas Koopmans werd geboren. Koopmans was een autodidact, leefde in eerste instantie van zijn werk als huisschilder, maar groeide daarna uit tot een van de belangrijkste kunstschilders van de twintigste eeuw in Fryslân.

  Dit boek schetst de ontwikkeling van zijn kunstenaarschap. Vier auteurs gaan vanuit verschillende invalshoeken in op Koopmans’ plaats binnen de Friese cultuur, zijn verhouding tot het Friese expressionisme en hoe zijn werk met een psychiatrische achtergrond valt te kwalificeren. Afsluitend is er speciale aandacht voor de brieven van Koopmans in de periodes dat hij opgenomen was in psychiatrische inrichtingen.

  Dit boek toont met zijn vele illustraties de kracht van Koopmans’ werk.

   29,90
 • Het Lam Gods

  Peter Schmidt
   34,90

  Het Lam Gods

  Het Lam Gods van Jan en Hubrecht van Eyck is een uitzonderlijk meesterwerk, een van de invloedrijkste schilderijen ooit gemaakt. Peter Schmidt schetst de historische achtergrond, het ontstaan en de lotgevallen van het altaarretabel. Hij leidt de lezer binnen in de complexe verhouding tussen beeld en interpretatie. De iconografische rijkdom van Het Lam Gods is niet gemakkelijk te doorgronden. De auteur gidst ons langs de vierentwintig panelen van het veelluik, waarbij de bijbel en de geschriften van de kerkvaders gebruikt worden als sleutels.

  Peter Schmidt is titulair-kanunnik van de Sint-Baafskathedraal, doctor in de theologie en vermaard exegeet. Hij is lid van de European Academy of Sciences and Arts in Wenen.

   34,90
 • Jentsje Popma

  Kunstenaar met een missie
  Erik Betten, Jan Henk Hamoen, Susan van den Berg
   27,50