Liefde in de plantenwereld
€ 19,90
Bloemen zijn de geslachtsorganen van planten. Dat doet ons meteen anders kijken naar een prachtig boeket gladiolen of rozen!
Het duurde even voordat wetenschappers plantenseks ontdekten. Botanici ordenden aanvankelijk planten naar de hoeveelheid stampers (vrouwelijke plantendelen) die in een bloem ‘getrouwd’ waren met meeldraden (mannelijke plantendelen). Het voortplantingssysteem van planten kent evenwel eindeloze variaties. Seksuele geaardheid blijkt ook in het plantenrijk net zo divers te zijn als bij ons mensen. Er zijn ook planten die het met zichzelf doen, of die zelfs met insecten paren. Soms vindt daarbij een levendige ruilhandel plaats, waar bestuiving wordt ‘betaald’ met nectar. Bloemen blijken van alle markten thuis: er wordt geflirt, gestolen, gedrogeerd en bedrogen.
Ook mensen gebruiken planten voor hun seksleven, soms om het te verbeteren maar ook om het te onderdrukken. Een liefdesdrank is zo gebrouwen, maar of het werkt is maar de vraag.
Dr. Maarten Christenhusz is natuurhistoricus, evolutiebioloog en plantenseksuoloog en vertelt in dit boek alles over het seksuele leven van planten en over de botanici die er onderzoek naar deden. Van erotische plantennamen tot de grootste bedriegers van de plantenwereld.
Gerelateerde boeken
-
Wolf
Plotseling gebeurde wat schapenboeren vreesden en natuurliefhebbers hoopten. De terugkeer van de wolf in Nederland en België is nu een feit, maar leidt tot commotie en botsende opvattingen bij natuurliefhebbers, boeren, wetenschappers en recreanten.
In Wolf, de terugkeer van een jager onderzoekt Roelke Posthumus het gedrag en leven van wolven. Hun doorzettingsvermogen bij het jagen op prooi, de tientallen kilometers die ze kunnen afleggen per dag, het contact met familieleden, het ontwijken van vijanden. De feiten uit Wolf geven context aan de onwennigheid waarmee we tegenover een fors roofdier staan.
Roelke Posthumus is bioloog en auteur. Zij woonde in de ‘wolvenzone’ in Noorwegen tijdens de terugkeer van de wolf in Scandinavië. Daar raakte ze gefascineerd door het leven van dit unieke roofdier en de emoties die hij oproept.
-
-
Eendenkooien in Fryslân 1450 – 2015 SET
Dit standaardwerk geeft een encyclopedisch overzicht van alle ruim 400 eendenkooien die Friesland in de afgelopen vijfeneenhalve eeuw heeft gekend. Gerard Mast heeft alle relevante aspecten van het fenomeen eendenkooi beschreven,
waaronder de bloeiperiodes in de zeventiende en achttiende eeuw, de geografische ontwikkelingen – bijvoorbeeld in relatie tot landgoederen –, een verificatie van oude benamingen. Hij beschrijft de werkprocessen, de bouwmaterialen en gereedschappen. Alle aspecten van de eendenkooien heeft hij gekwantificeerd, zoals de vangstgegevens en prijzen van gevangen vogels en eieren op de afzetmarkten. Deze veelzijdige studie bevat ook een sociologische analyse, over benamingen en familienamen, en beschrijft de eendenkooien als cultureel erfgoed, van heraldiek, dorpswapens en dorpsvlaggen, tot spreekwoorden en gezegden. Eendenkooien is ruim geïllustreerd met kaarten, grafieken en foto’s.Gerard Mast was gedurende een belangrijk deel van zijn werkzame leven in dienst Staatsbosbeheer. Een uitgave in samenwerking met de Eendenkooi Stichting.