Loven en bieden

Plattelandsverhalen
Bonne Speerstra

 22,90

In dit boek vertelt veekoopman Bonne Speerstra hoe het was om op te groeien op een boerderij in buurtschap Eemswoude en hoe hij door een bijzonder toeval in de veehandel terechtkwam. Al lovend en biedend neemt Speerstra u mee op pad. Van opvallende belevenissen, humoristische voorvallen en aangrijpende ontmoetingen die hij meemaakte op veemarkten tot verhalen over lief en leed aan de keukentafel. Tegelijk beschrijft hij de familiegeschiedenis van de Speerstra’s en daarmee ook de ontwikkeling van het boerenleven in Friesland.

In Loven en bieden geeft Speerstra met een mild oog en gevoel voor humor vorm aan de verhalen van en over het platteland.

Afmeting:
230x152x26 mm
Gewicht:
472 gram
Aantal pagina's:
280
ISBN:
9789056159900
Verschijningsvorm:
Paperback
Druk:
1
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Taal:
Nederlands
Uitgiftedatum:
11-10-2022

Gerelateerde boeken

  • Eetbare natuur

    De essentie van landbouw en voeding
    Michiel Korthals
     16,90

    Eetbare natuur

    De Nederlandse landbouw- en voedingssector verkeert in zwaar water. Van alles is teveel: landbouwhuisdieren, chemie, vervuiling, uitputting en grootspraak (‘Nederland voedt de wereld!’). Er is ook te weinig: variatie van landschap, natuur en smaak. De auteur geeft scherp inzicht in deze problemen en laat zien dat samenwerken met de aarde, de bodem, de dieren, het landschap, radicale veranderingen nodig maakt.

    Landbouw en voeding staan niet voor marginale activiteiten, waar je je beter niet mee kunt bemoeien, maar voor levensvraagstukken. Korthals toont overtuigend aan dat samenwerken van mensen met natuur essentieel is. Soms schuurt het, soms moet je omwegen bewandelen, maar het loont altijd met levenskwaliteit.

     16,90
  • Hannekemaaiers en Kiepkerels

    Vanaf de Gouden Eeuw tot aan de Eerste Wereldoorlog kwamen elk voorjaar duizenden seizoenarbeiders vanuit Duitsland naar Nederland om de boeren te helpen bij de hooioogst. Ze werden hannekemaaiers, mieren of poepen genoemd. Individueel of in groepjes boden ze zich aan. Boeren in het noorden hadden gemiddeld twee tot vier hannekemaaiers aan het werk. Sommigen kwamen jaar na jaar terug bij dezelfde boer. Anderen handelden in linnenwaren. Deze ‘lapkepoepen’ vormden de basis van talloze winkels en bedrijven in kleding en textiel die nu nog steeds in Nederland aanwezig zijn.
    In Hannekemaaiers en Kiepkerels beschreef Kornelis Mulder (1916-1978) de geschiedenis, de herkomst en de invloed van deze seizoenarbeiders.

     16,90
  • Lânwurk

    Vergillius
     30,00