M/V/X
€ 29,90
Wat hebben Jeanne d’Arc, le Chevalier d’Éon, Julia Pastrana en farao Achnaton met elkaar gemeen? De een droeg als vrouw een broek, de ander als man een rok, de derde was een vrouw met een baard en de beroemde Egyptenaar werd voorgesteld met borsten! In Genderdiversiteit is van alle tijden komen tientallen mannen, vrouwen en soms ook ‘manvrouwen’ of ‘vrouwmannen’ aan bod die elk op hun manier het traditionele binaire verhaal in twijfel trokken. Ze werden vaak bespot, gehaat, maar ook medelijdend bekeken of gefascineerd aangestaard. Behalve de vraagtekens die zij keer op keer plaatsen bij het binaire verhaal, hebben de M/V/X in dit boek nóg iets gemeen. Het zijn stuk voor stuk boeiende persoonlijkheden die tot leven komen door het gebruik van authentieke bronnen en vaak nooit eerder gepubliceerde afbeeldingen.
Bert Gevaert(1978) is leerkracht klassieke talen, mentaliteitshistoricus en stads- en museumgids in Brugge.Johan Mattelaer (1937) is uroloog met een grote interesse voor de geschiedenis van geneeskunde en seksualiteit. Beiden publiceerden bij Sterck & De Vreese eerder Roma Intima: liefde, lijf en lust (2020).
Gerelateerde boeken
-
-
-
Past het dier nog op ons bord?
Past het dier nog op ons bord? Deze vraag houdt de Wageningse wetenschapper Imke de Boer al lange tijd bezig. De huidige veehouderij draagt bij aan de klimaatcrisis en het verlies van biodiversiteit. Moeten we daarom allemaal veganist worden? Misschien niet. Het is mogelijk dieren alleen nog te voeren met biomassa die wijzelf toch niet kunnen eten, zoals reststromen en gras. Dan past een beetje dierlijk voedsel wel in een duurzaam dieet. Maar is zo’n dieet nog wel gezond voor ons? En willen we überhaupt nog wel dieren houden en doden voor de productie van ons voedsel?
Dit boek neemt je mee op een persoonlijke reis langs al deze vragen, en biedt de wetenschappelijke basis die nodig is voor het formuleren van antwoorden.Imke J.M. de Boer is hoogleraar Dieren & Duurzame Voedselsystemen aan Wageningen University & Research en heeft het bedrijf De Boer en Voedsel. Als systeemdenker wil zij bijdragen aan een duurzame voedseltoekomst. Voor haar visie daarop ontving ze, samen met haar team, de prestigieuze Rockefeller Food System Vision Prize.