Reservetijd
€ 21,90
Wijs, moedig en diep ontroerend boek over ouder worden.
De beroemde auteur Elsa Joubert reist al haar hele leven naar het buitenland. Met dit boek, voltooid in haar 95e levensjaar, verkent ze het continent van de ouderdom. Het is een aangrijpend, eerlijk verslag van het ouder worden, terwijl ze zich vestigt in een kosmopolitisch bejaardentehuis in Kaapstad, samen met de Engelsman aan de overkant van de gang, haar Nederlandse vriend Jo Struik, en met de steun van StomJapie. Het vertelt ook over de kracht van terugkerende herinneringen: de vroege dood van haar zus, rivaliteit met haar broer, familievakanties in Zuid-Afrika en de geneugten van een tuin. Dit boek, waarin scherpe inzichten worden afgewisseld met donkere humor, is wijs, moedig en diep ontroerend.
Elsa Joubert (1922-2020) was een Zuid-Afrikaanse journaliste en schrijfster van reisverhalen en romans. Haar werk werd in meer dan tien talen vertaald.
‘Zelden werden de vernederingen van de ouderdom zo blootgelegd. Een ontroerend afscheid van een van onze grote schrijvers.’ – J.M. Coetzee
Gerelateerde boeken
-
-
Tussen Aduard en Auschwitz
De kampervaringen en de doorwerking daarvan in het leven van Elie Aron Cohen (1909-1993) staan in deze biografie centraal. De oorlog vormde voor hem niet alleen een breuk tussen twee werelden – gesymboliseerd door Aduard en Auschwitz – maar ook tussen Joden en niet-Joden. En zelfs binnen de naoorlogse Joodse gemeenschap trok Elie scheidslijnen. Scheidslijnen die een duidelijke hiërarchie in leed aangaven, maar waarmee hij ook zijn eigen naoorlogse exclusiviteit als kampoverlevende strikt afbakende.
Elie was naast kampoverlevende tevens arts en schrijver, aspecten die in zijn leven nauw met elkaar verbonden bleven. Het arts-zijn was, zoals hij het zelf cynisch omschreef, ‘het beroep voor de kampen’ en hielp hem te overleven. In zijn publicaties keerde Elie steeds opnieuw terug naar het kamp om zo te getuigen van wat er in de kampen gebeurd was en zijn eigen handelen als ‘prominent’ kritisch te bezien.
Deze biografie is grotendeels gebaseerd op uniek bronnenmateriaal; met name Elie’s naoorlogse correspondentie vormt de ruggengraat van deze biografie. De vele persoonlijke brieven werpen een helder licht op zijn leven en persoonlijkheid.
-