Schippersvrouwen
€ 24,90
Wanneer het over de binnenvaart gaat, blijft de rol van de schippersvrouw meestal onderbelicht. Toch is zij van onschatbare waarde geweest. Samen met haar man, en vaak ook hun kinderen, hield ze het schip in de vaart. Hoe beleefden vrouwen aan boord van skûtsjes en andere vrachtschepen de schipperij?
Het was een hard bestaan, zonder veel aandacht voor verdriet en emoties. In de kleine roef van het schip kwamen de kinderen ter wereld, kookte de schippersvrouw het eten en deed ze de was. Ook was ze vaak verantwoordelijk voor de boekhouding en het onderwijzen van de kinderen. Bij het aanleggen van het schip had de schipper de hulp van zijn vrouw nodig, en was het ‘alle hens aan dek’. De vrouwen stonden ook op deze manier hun mannetje.
In dit boek vertellen vijftien sterke vrouwen hun indrukwekkende levensverhalen.
Sippy Tigchelaar was werkzaam bij de NOS en Omrop Fryslân en versloeg vele tientallen jaren het skûtsjesilen.
Alice Booij was werkzaam in de journalistiek en de communicatie en is betrokken bij het Fries Scheepvaart Museum.
Gerelateerde boeken
-
-
Ambachtelijk brood in zeven lessen
Ambachtelijk brood in zeven lessen leert je minstens tien verschillende soorten brood te maken, precies zoals de bakker het ook doet. Maar dit is zeker geen ‘receptenboek’: er is méér, veel meer zelfs. Want dit boek gaat ook over de technologie van het broodbakken, het hoe en waarom van het bakproces. We hebben het over tarwe en andere granen, over gist, zout, water, over oventemperaturen, over de kuip-rijs, de bol-rijs en de oven-rijs. Begrippen als opbollen, oppunten en langmaken: je leert het allemaal!
Jan Boeren is oprichter van Le Cuisinier, een gratis kennisplatform voor amateurkoks. Hij ontwikkelde voor het platform de digitale cursus ‘Zelf Brood Bakken’ die de basis vormde voor dit boek. Met Ambachtelijk brood in zeven lessen heb je een lees-, leer- en werkboek in handen waarmee je zelf de prachtigste, overheerlijke broden bakt.
-
-