Schippersvrouwen

Verhalen boven water
Alice Booij, Sippy Tigchelaar

 24,90

Wanneer het over de binnenvaart gaat, blijft de rol van de schippersvrouw meestal onderbelicht. Toch is zij van onschatbare waarde geweest. Samen met haar man, en vaak ook hun kinderen, hield ze het schip in de vaart. Hoe beleefden vrouwen aan boord van skûtsjes en andere vrachtschepen de schipperij?

Het was een hard bestaan, zonder veel aandacht voor verdriet en emoties. In de kleine roef van het schip kwamen de kinderen ter wereld, kookte de schippersvrouw het eten en deed ze de was. Ook was ze vaak verantwoordelijk voor de boekhouding en het onderwijzen van de kinderen. Bij het aanleggen van het schip had de schipper de hulp van zijn vrouw nodig, en was het ‘alle hens aan dek’. De vrouwen stonden ook op deze manier hun mannetje.

In dit boek vertellen vijftien sterke vrouwen hun indrukwekkende levensverhalen.

Sippy Tigchelaar was werkzaam bij de NOS en Omrop Fryslân en versloeg vele tientallen jaren het skûtsjesilen.

Alice Booij was werkzaam in de journalistiek en de communicatie en is betrokken bij het Fries Scheepvaart Museum.

Afmeting:
238x173x24 mm
Gewicht:
694 gram
ISBN:
9789464710076
Druk:
3
Aantal pagina's:
232
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Taal:
Nederlands
Verschijningsvorm:
Hardcover
Uitgiftedatum:
13-03-2023

Gerelateerde boeken

 • Vooruit met de geit!

  Belevenissen van een bedreigd dierenbeschermer
  Karen Soeters
   17,90

  Vooruit met de geit!

  Karen Soeters is een van Nederlands bekendste dierenbeschermers. Terwijl de stenen door haar ruiten vliegen en de doodsbedreigingen binnenstromen, weet ze met originele acties tal van mensen te bereiken. Op vrolijke wijze vertelt Soeters hoe zij tot haar originele acties komt en hoe erop wordt gereageerd. We treffen haar opgesloten in een bloedhete auto – het overkomt honden regelmatig – of vastgeklemd tussen tralies van een ligbox voor zeugen. Als het nodig is, gaat Soeters met een verborgen camera op pad. Filmend in slachthuizen en dierentuinen, op veemarkten en bij hondenfokkers trotseert ze doodsangsten.

  Een hartverwarmend boek van een activist die dieren een stem geeft.

  Karen Soeters is oprichter van AnimalsToday.nl & House of Animals, communicatiewetenschapper en directeur van de Nicolaas G. Pierson Foundation.

   17,90
 • Schippersvrouwen

  Verhalen boven water
  Alice Booij, Sippy Tigchelaar
   24,90