Schitteren in de schaduw
€ 24,90
Overal op de wereld komen planten voor, hoe ingewikkeld de omstandigheden ook zijn. Van winderige bergtoppen tot zompige moerassen en zanderige duinen of plekken waar geen of weinig zon komt, er zijn altijd planten die het daar heerlijk vinden. Schitteren in de schaduw gaat over planten die de voorkeur geven aan een plekje in de schaduw boven de hele dag bakken in de zon. Een extra voordeel van die planten is dat ze een probleem voor ons oplossen, want vrijwel elke tuin heeft een schaduwrijk deel. Al is het maar door die hoge schutting, de grote boom van de buren of de ligging van de tuin op het noorden.
Cor van Gelderen, die juist deze planten een warm hart toedraagt, laat zien welke planten het beste zijn voor welke grondsoort en welke mate van schaduw. Daarnaast geeft hij adviezen voor het aanleggen van een visueel interessante tuin.
De kern van het boek bestaat uit een uitgebreide plantenlijst met planten, struiken en bomen die geen zon nodig hebben om te floreren, allemaal voldoende winterhard zijn voor onze regio, en niet super veeleisend zijn. De extra lijstjes met bijzondere eigenschappen en de schitterende foto’s van inspirerende tuinen helpen de lezer bij het kiezen van de juiste plant voor de juiste plek.
Voor Cor van Gelderen van Plantentuin Esveld in Boskoop draait de tuin om ontroering, die ontstaat door een op het eerste oog toevallige harmonie van kleur, vorm, openheid en beschutting.
Wouter van der Tol weet als geen ander deze harmonie te vangen in prachtige beelden en is zelf ook enthousiast tuinier.
Gerelateerde boeken
-
61 eilanden in de Waddenzee
Evert Jan Prins brengt als eerste alle 61 bewoonde en onbewoonde Waddeneilanden in beeld met schitterende fotografie en unieke reisverhalen. De Nederlandse, Duitse en Deense eilanden kennen landschappelijk en historisch veel overeenkomsten, maar de auteur laat ook feilloos het eigen karakter van ieder eiland zien. Hij neemt de tijd om de inwoners aan het woord te laten, heeft veel oog voor de cultuurhistorie en overal is de overweldigende natuur aanwezig. Een schitterend cadeauboek met meer dan 500 foto’s en kaarten over dit geweldige gebied dat aangewezen is als Unesco Werelderfgoed.
Evert Jan Prins is kenner van het Waddengebied en heeft jarenlang rondgezworven om alle eilanden te kunnen bezoeken.
-
Historia naturalis: de avibus
In de roep van de kievit kan men ‘komm mit’ horen, daardoor werd de vogel symbool van de dood: als er een kievit in de buurt was, leidde men daaruit een sterfgeval af. Grote, trekkende watervogels als zwanen, kraanvogels, reigers en ooievaars brachten kinderzieltjes mee uit het Andere Land, die dan in hetzelfde jaar geboren zouden worden. Het populaire verhaaltje dat ooievaars baby’tjes aan huis brachten vindt hier zijn oorsprong. Gieren en raven die over het slagveld zweefden waren voortekenen van een veldslag die slecht zou aflopen. Duitse boeren meenden de prijs van graan af te kunnen leiden uit het aantal roepjes van de kwartel …
Historia naturalis de avibus brengt natuur en cultuur samen. Het boek legt verbanden en openbaart grensverleggende inzichten in de belangrijke rol die vogels spelen in de symboliek, emblemen, heraldiek, rituelen, mythologie, devotie, magie, volksgeloof en in onze taal.
Een bijzonder rijke informatiebron, prachtig geïllustreerd met ingekleurde gravures van vogels uit de Histoire Naturelle van Georges-Louis Leclerc de Buffon.
Emeritus prof. dr. Marcel De Cleene is plantenfysioloog. Hij was werkzaam aan de Universiteit Gent.
-
Eetbare bomen en struiken
Lekkers uit de natuur
In het bos, in je eigen tuin of in het park – overal groeien bomen en struiken die je lokken met hun heerlijke vruchten. En ook met hun knoppen, bloemen, bladeren en zelfs hun boomsap kan je je menu verrijken.Zeker determineren
Meer dan 350 foto’s en kleurenillustraties tonen alle belangrijke kenmerken en helpen je de verschillende boom-en struiksoorten betrouwbaar te determineren.
Correct verzamelen
Waar mag ik verzamelen? Welke onderdelen zijn eetbaar? En hoe kom ik bij die zoete vruchten bovenin? De mand is snel gevuld dankzij enkele eenvoudige tips en trucs.
Bewerken en bereiden
Soep of salade, smoothie of likeur, drogen, karameliseren of inleggen- talrijke recepten laten zien hoe de lekkernijen uit de natuur kunnen worden verwerkt.