Typisch Texel

Culinair, natuurlijk en historisch

 17,90

Texel was het Rotterdam van de Gouden Eeuw. Vanaf dit eiland vertrokken boten in alle windrichtingen en kwamen beladen weer terug. In de negentiende eeuw verloor Texel zijn status als knooppunt in de Nederlandse scheepvaart door de komst van het Noordzeekanaal, de teloorgang van de walvisvaart en de afsluiting van de Zuiderzee. Maar waarvan leefden de eilandbewoners dan daarna? De Texelaars zochten het dicht bij huis; Texel werd achtereenvolgens schapeneiland, vogeleiland, fietseiland en vooral toeristeneiland.

In Typisch Texel gidst René Zanderink je door het verleden en heden van Texel aan de hand van schapenkaas, lamsoorhoning, zwartmoeskervel, Texels bier, met de hand gepelde garnalen, sneeuwklokjes en andere lokale producten.

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
Aantal pagina's:
144
Druk:
1
ISBN:
9789464710250
Gewicht:
318 gram
Afmeting:
230x150x12 mm
Uitgiftedatum:
16-05-2023
Bekijk meer informatie over de auteur(s) van deze titel:

Gerelateerde boeken

  • Bosk

    Er trok een bos door de stad
    Bruno Doedens
     34,90
  • IJle populieren

    Volksboom in een veranderend landschap
    Wim Huijser
     24,95

    IJle populieren

    Iedereen kent de populier van de karakteristieke, lange rijen in het landschap. Een echte Hollandse boom, die voor veel doeleinden wordt ingezet. Maar de populier dreigt langzamerhand te verdwijnen. Vooroordelen en gebrek aan kennis lijken de boomsoort in het nauw te brengen. De vraag is hoe dat tij te keren is. Wim Huijser maakte een rondreis door populierenland. In Nederland en Vlaanderen sprak hij met kwekers, wetenschappers, landschapsarchitecten, bosbouwers, boswachters, boomspecialisten, terreinbeheerders, beleidsmakers, houtverwerkers en beeldend kunstenaars. Mensen die zich vanuit verschillende vakgebieden en fascinaties nauw bij de populier betrokken voelen. Het resultaat is een levendig en boeiend verhaal over de icoon van het Hollandse landschap.

    Wim Huijser is boom- en landschapsliefhebber en schrijft in boeken en tijdschriften over het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap. Het liefst schrijft hij over de ontwikkelingen in het Nederlandse cultuurlandschap en de invloed daarvan op de mens.

     24,95
  • De zoutwegen

    Hoe vis de Europese cultuur veranderde
    John Goodlad
     26,90
  • Zwaluwen van Gaast

    Theunis Piersma
     16,90

    Zwaluwen van Gaast

    Tweede, geheel herziene, druk, oktober 2017

    Theunis Piersma is hoogleraar trekvogelecologie in Groningen en waddenonderzoeker bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel. Hij is een internationale autoriteit op het gebied van (trek)vogels. In zijn vrije tijd doet hij in zijn woonplaats, het Friese Gaast, onderzoek naar huiszwaluwen. Een dorpsgenoot vroeg hem eens: ‘Waar blijven onze zwaluwen in de winter, Theunis?’ Die vraag was aanleiding voor een zoektocht: hoe overleven huiszwaluwen en waar overwinteren ze?
    Piersma is een geboren verteller en verstaat de kunst om ingewikkelde, wetenschappelijke materie op een begrijpelijke en onderhoudende manier over te dragen. Een literair verslag van een persoonlijke zoektocht, een ode aan de huiszwaluw.

     16,90