Vliegers op de vlucht

Jan Slofstra

 22,50

De crash van de Amerikaanse bommenwerper Seattle Sleeper opzondagmorgen 26 november 1944 bij het Friese Haulerwijk staat diep in het lokale geheugen gegrift. Er zijn nog steeds ouderen die hierover kunnen vertellen. Latere generaties hebben zich via overlevering een beeld gevormd van de crash en de lotgevallen van de betrokken vliegers.
In de loop van de tijd is dit beeld echtervervaagd. Voor Jan Slofstra en Jaap de Boer aanleiding om de geschiedenisvan de Seattle Sleeper opnieuw te bestuderen aan de hand van nieuwegegevens afkomstig uit archieven, publicaties en interviews. Dit leidde tot de gedetailleerde reconstructie van de gebeurtenissen die is weergegeven in dit boek.
Wat het boek bijzonder maakt is de plaatsing van het onderwerp in de brede context van de luchtoorlog en de oorlogsgeschiedenis is van het Fries-Gronings-Drentse grensgebied.

Bij het volgen van het spoor van de vliegers van de Seattle Sleeper raakten de auteurs onder de indruk van de moed die veel gewone mannen en vrouwen hebben getoond bij de hulp aan geallieerdevliegers. Aan hen en hun nagedachtenis dragen zij dit boek op.

Verschijningsvorm:
Hardcover
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Noordboek
Aantal pagina's:
288
Druk:
1
Uitgiftedatum:
30-04-2020
Gewicht:
851 gram
Afmeting:
249x180x22 mm
ISBN:
9789056156343

Gerelateerde boeken

  • Nooitgedagt

    Nooitgedagt

    Icoon van de Friese maakindustrie 1865-2003
    Yteke de Jong
     24,90

    Nooitgedagt

    Het Friese stadje IJlst was wereldberoemd in heel Nederland dankzij Nooitgedagt, de fabriek in schaatsen, gereedschap en speelgoed. De opkomst, groei en ondergang van het bedrijf – gesticht en voortgezet door de gelijknamige familie – duurde van 1865 tot 2003. In deze periode waren IJlst en Nooitgedacht onlosmakelijk met elkaar verbonden. De fabriek drukte haar stempel op de stad en veel IJlster gezinnen waren afhankelijk voor hun inkomen van Nooitgedagt. De familie voelde zich verantwoordelijk voor het welbevinden van stad en personeel.

    Dit boek toont het verhaal van dit icoon van de Nederlandse maakindustrie, dat staat voor schaalvergroting en dynamiek binnen succesvolle familiebedrijven uit diezelfde periode. Vijf jaar nadat de familie het bedrijf verkocht werd het opgedoekt door toedoen van meedogenloze Amerikaanse multinationals.

     24,90
  • Jopie Huisman

    Jopie Huisman

    Schilder van het mededogen
    Eelke Lok
     34,90
  • Doopsgezinden in Friesland

    Doopsgezinden in Friesland

    1530-1850
    Cor Trompetter
     16,90

    Doopsgezinden in Friesland

    In Doopsgezinden in Friesland schetst historicus Cor Trompetter het ontstaan van de doopsgezinde beweging in Friesland, met als centrale guur de ex-katholiek geestelijke Menno Simons. Hoe kon een minderheid als de doopsgezinden in de zeventiende en achttiende eeuw toch zo’n belangrijk stempel drukken op ons geestelijk erfgoed? Doopsgezinden stonden in politieke zin aan de kant, werden vervolgd en toch speelden ze een buitengewone rol op economisch en cultureel gebied.

    Verdrinking, onthoofding, ophanging en verbranding viel een doopsgezinde ten deel vanwege afwijkende standpunten en leer. Ook Menno Simons kwam al snel bij de vervolgers in het vizier en vluchtte daarom weg uit Friesland. Simons is nooit de onbetwiste leider van de doperse beweging geweest. Voortdurend was er strijd binnen die beweging. Verharding van standpunten en daarop volgende scheuringen waren het resultaat. Aan het einde van Menno’s leven waren de conicten zo hevig geworden, dat de doopsgezinde beweging in de Nederlanden feitelijk in verschillende groepen uiteen was gevallen. Ook in Friesland, bij botsingen tussen de ‘harde Friezen’ en de ‘nog hardere Friezen’. De onderlinge verdeeldheid onder doopsgezinden was niet zelden een veel groter gevaar dan welke tegenstander van buiten dan ook. Trompetter schetst een politiek-sociale ontwikkeling van deze stroming in de latere eeuwen.

     16,90
  • Zalige eenvoud

    Dit boek Zalige eenvoud gaat over de acht zaligsprekingen
    van Jezus. Dat zijn de beginwoorden van Jezus’
    eerste preek, de Bergrede, waarin hij de essentie van
    zijn geloof en de basisprincipes voor een gelukkig, een
    ‘zalig’ leven formuleert.
    De essays in dit boek zijn geschreven door Hinne
    Wagenaar. Het zijn persoonlijke reflecties, geschreven
    tegen de achtergrond van zeven jaar pionieren met
    Nijkleaster, de nieuwe kloosterplek in Jorwert, waar
    gezocht wordt naar nieuwe wegen voor geloof en
    spiritualiteit.
    De auteur ziet Nijkleaster als een onderdeel van een
    nieuw-monastieke beweging, waar Bonhoeffer al naar
    verlangde in 1935: ‘De tijd is gekomen om mensen
    bijeen te brengen tot een nieuw soort monnikendom,
    waarin een leven volgens de Bergrede centraal staat.’
    Hinne Wagenaar (Nijemirdum, 1962) is sinds 2012
    als pionier-predikant verbonden aan de pioniersplek
    Nijkleaster en aan de kerkelijke gemeente Westerwert
    te Jorwert en omstreken.

     24,90