Vogels in de cultuur
€ 24,90
Zolang wij mensen bestaan, kennen wij aan allerlei vogels een bijzondere betekenis toe. De nachtegaal als brenger van de lente, de koekoek als waarzeggende en voorspellende vogel, de ekster als krachtige boodschapper van verandering en transformatie, bijvoorbeeld. Vogels in de cultuur gaat over onze vogels in een brede cultuurhistorische context: het staat vol met historische verhalen uit het volksgeloof, oude wetenschap, aangevuld met volkse gebruiken en citaten. De auteur beschrijft uitgebreid per soort of soortgroep onderwerpen als volksgeloof, bijgeloof, volksweerkunde, volksgeneeskunde, magie, mythes, jacht, naamgeving, sprookjes en legenden.
Gedurende tientallen jaren heeft de auteur materiaal verzameld afkomstig uit middeleeuwse encyclopedieën, boeken over volksgeloof en oude documenten. Daarbij heeft hij een groot aantal toepasselijke prenten gevonden, afkomstig uit de zestiende tot en met de negentiende eeuw.
Johan Boussauw (1953) is grafisch kunstenaar, met grote belangstelling voor middeleeuwse prenten. Dit boek is het resultaat van de combinatie van een voorliefde voor oude boeken, een uitgebreide natuurkennis en zijn belangstelling voor volkskunde.
Gerelateerde boeken
-
-
-
De scharrelaar 2020/1
Een nieuwe lente, een nieuwe Scharrelaar! De lente-editie van De scharrelaar staat weer boordevol met gedichten, verhalen en beschouwingen over vogels in binnen- en buitenland.
‘De scharrelaar’ is een literair tijdschrift voor vogelliefhebbers, geschreven door diverse auteurs. In deze overvolle lente-editie 2020 van De scharrelaar, het derde nummer alweer, vindt u onder meer bijdragen van Willem Jan Otten en Daan Remmerts de Vries. Verder schrijft Marja Vuijsje over de kauwen op haar balkon, vertelt Bert Keizer over de helaas uitgestorven trekduif, beschrijft gevangenispsychiater Yolande de Kok de vogels in de nor en bejubelt Saskia van Loenen de paria van het stadspark: de halsbandparkiet.