Waterplanten en waterkwaliteit
€ 39,90
De zorg voor een goede waterkwaliteit vereist diepgaande kennis over de processen die deze kwaliteit sturen en hoe waterplanten hierop reageren.
Waterplanten en Waterkwaliteit geeft een grondig en actueel overzicht van de kennis over dit onderwerp. Deze kennis is de afgelopen decennia vele malen succesvol toegepast bij het ecologisch herstel van wateren.
Het boek gaat in op de volgende aspecten:
• De basisprincipes van biogeochemische en fysisch-chemische processen die van belang zijn voor watersystemen.
• Het belang van verschillende sturende factoren voor waterplanten, zoals anorganisch koolstof, nutriënten en saliniteit.
• Een beschrijving van stressoren die van invloed zijn op de waterkwaliteit. Hierbij gaat het onder andere om vermesting, verzuring, verzilting en klimaatverandering.
• Het landschapsperspectief: hoe functioneert het landschap van nature en op welke manier wordt dit aangetast door menselijk handelen? Inzicht hierin is essentieel voor de keuze van de juiste herstelmaatregelen.
Hiermee is dit boek onmisbaar voor aquatisch ecologen, docenten, studenten, en water- en natuurbeheerders in Nederland en België.
De redacteuren Gerben van Geest, Fons Smolders en Jan Roelofs zijn verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, Onderzoekcentrum B-WARE en Van Geest Ecologie.
Gerelateerde boeken
-
Kleur in je tuin
Wie droomt er niet van heel veel kleur in de tuin, en dat het liefst het hele jaar door? Maar hoe realiseer je die droom? De Tuindokter ® neemt je in dit boek bij de hand om de juiste beslissingen te nemen. Eerst doet hij je nadenken over kleur: wat is je lievelingskleur, hoe wil je die kleur verwerken in de tuin? En dan ga je concreet aan de slag: hoe maak je het plan voor een border? Wat is de ideale plantafstand en wat is het goede moment om te planten? Hoe vermijd je dat planten elkaar gaan verdringen? Welke plantenfamilies doen het goed samen als er weinig ruimte is? Hoe zaai je de mooiste bloemenweide? De Tuindokter ® biedt veertien combinaties aan van planten die verschillen in hoogte en bloeitijd, maar wel altijd bij elkaar horen qua voedselbehoefte en bodemkwaliteit. Het zijn echte inspiratie-kleurborden.
Stefaan Bingé, oftewel De Tuindokter ®, heeft een jarenlange expertise in tuinontwerpen. Als geen ander weet hij zijn praktische tips en kennis over te dragen.
-
-
Een vlucht distelvlinders
De distelvlinder is de vlinder aller vlinders. Hij weegt anderhalve gram, heeft hersenen ter grootte van een speldenknop en vliegt elk najaar ruim 4000 kilometer van Europa naar de tropische Afrikaanse savanne. Waarom? Hoe weet hij de weg? Ontdekkingen van onderzoekers en kunstenaars door de eeuwen heen geven ons een inkijkje in het fascinerende leven van deze wereldreiziger.
-
Kleine orchideeëngids voor Nederland en omstreken
Dat er in Nederland wilde orchideeën voorkomen, is niet algemeen bekend. In De kleine orchideeëngids voor Nederland en omstreken beschrijft Hans Dekker op beknopte wijze alle voorkomende soorten die in ons land en buurgebieden voorkomen.
Omdat Nederland veel verschillende soorten landschappen kent is de orchideeënrijkdom voor een klein land als het onze groot. Hotspots voor orchideeën zijn bijvoorbeeld Zuid-Limburg met de prachtige kalkgraslanden en hellingbossen en de duinen zoals op onze Waddeneilanden. Maar eigenlijk komen in elk Nederlandse landschap wel orchideeën voor. Als je goed oplet tussen maart en september kun je ze vinden. De nieuwe orchideeëngids helpt daarbij. Zelfs als je een stukje over de grens gaat kun je de gids goed gebruiken.De nieuwe gids bevat talrijke gedetailleerde foto’s van orchideeën, waardoor het herkennen in het veld makkelijker wordt. Een bondige puntsgewijze omschrijving van de belangrijkste kenmerken completeert het boek. De gids is ideaal om mee te nemen op wandelingen om zo de orchideeën in hun natuurlijke omgeving te herkennen.