Waterplanten en waterkwaliteit
€ 39,90
De zorg voor een goede waterkwaliteit vereist diepgaande kennis over de processen die deze kwaliteit sturen en hoe waterplanten hierop reageren.
Waterplanten en Waterkwaliteit geeft een grondig en actueel overzicht van de kennis over dit onderwerp. Deze kennis is de afgelopen decennia vele malen succesvol toegepast bij het ecologisch herstel van wateren.
Het boek gaat in op de volgende aspecten:
• De basisprincipes van biogeochemische en fysisch-chemische processen die van belang zijn voor watersystemen.
• Het belang van verschillende sturende factoren voor waterplanten, zoals anorganisch koolstof, nutriënten en saliniteit.
• Een beschrijving van stressoren die van invloed zijn op de waterkwaliteit. Hierbij gaat het onder andere om vermesting, verzuring, verzilting en klimaatverandering.
• Het landschapsperspectief: hoe functioneert het landschap van nature en op welke manier wordt dit aangetast door menselijk handelen? Inzicht hierin is essentieel voor de keuze van de juiste herstelmaatregelen.
Hiermee is dit boek onmisbaar voor aquatisch ecologen, docenten, studenten, en water- en natuurbeheerders in Nederland en België.
De redacteuren Gerben van Geest, Fons Smolders en Jan Roelofs zijn verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, Onderzoekcentrum B-WARE en Van Geest Ecologie.
Gerelateerde boeken
-
-
-
-
Knooppunt Waddenzee
Miljoenen wad- en watervogels trekken ieder jaar heen en weer tussen hun broedgebieden in Groenland, Scandinavië, West-Europa of Siberië, en hun wintergronden in Europa en Afrika. Als je alle routes van die trekvogels op de wereldbol tekent, zie je halverwege die kaart een druk knooppunt: de Waddenzee!
In het project Metawad hebben onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en de Rijksuniversiteit Groningen vijf compleet verschillende trekvogels van de Waddenzee onderzocht: de kanoet, de drieteenstrandloper, de rosse grutto, de rotgans en de lepelaar. Ze bekeken de vogels niet als ‘bewoners’ van die Waddenzee, maar als gebruikers van een veel groter systeem waar het wad een belangrijk onderdeel van is: het ‘metawad’.
Knooppunt Waddenzee biedt een kleurrijk pallet van portretten van de wetenschappers, die ploeterend met palen en hekwerk achterop hun ets over de kwelder trekken, of uren achtereen in weer en wind – of juist bakkend onder de Afrikaanse zon – naar vogels met kleurringen aan hun pootjes staan te zoeken. Het biedt ook portretten van de vijf onderzochte vogelsoorten. Wat weten we van deze dieren? En vooral: hoe kunnen overheden of natuurbeheerders hun voordeel doen met deze wetenschap?