Werkwandelaars
€ 24,90
Honderd jaar geleden trokken in onze Lage Landen veel mensen voor hun beroep nog lopend door het landschap: aardmakers, baggelaars, houtvesters, landmeters, mollenvangers, rooimeesters, slooters, waterklerken en zodensnijders. Zij stonden in een nauwe verhouding tot het landschap, kenden het als hun broekzak en waren in staat het op hun eigen manier te lezen als een boek. Mechanisatie, voortschrijdende technieken en de komst van de auto heeft veel lopend werk overbodig gemaakt.
Inmiddels zijn de meesten van deze ‘werkwandelaars’ uitgestorven. Wandelen tijdens je werk is bijna een luxe geworden. De helft van werkend Nederland heeft een zittend beroep. Daarmee is echter ook veel vanzelfsprekende kennis over ons landschap verloren gegaan. Tegelijk heeft onze moderne tijd ook weer nieuwe werkwandelaars voortgebracht. Voor routemakers, wandelcoaches, plandelmannen en landschapslezers is wandelen een vast onderdeel van hun werkdag. Schrijver-wandelaar Wim Huijser ging samen met fotograaf Andrea Gulickx met hen op pad en voerde gesprekken over hun ‘loopbaan’ en kijk op het landschap.
Wim Huijser (1960) is schrijver-publicist op het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap. Hij is auteur en samensteller van ruim zeventig titels. Veel zijn onderwerpen verkent hij in de vorm van wandelgesprekken. Bij Uitgeverij Noordboek verschenen eerder Pelgrimeren in de polder. Over mentale paden dicht bij huis (2021), IJle populieren. Volksboom in een veranderend landschap (2022), Aan de wandel (2022), Op Pieterpad (2023) en Het Genootschap – een modern feuilleton (2023).
Andrea Gulickx (1966) is professioneel fotograaf en bekend vanwege haar workshops en presentaties over macrofotografie, smartphone-fotografie en abstracte landschappen. Haar werk kenmerkt zich door een dromerige atmosfeer en eigen manier van kijken. De poëtische fotografie in haar project De Waal bewogen (2016-2017) resulteerde naast het gelijknamige boek in een serie exposities. Naast natuurreportages voor tijdschriften trekt ze met haar smartphone en Lensbaby geregeld de stad in.
Gerelateerde boeken
-
De natuur op je huid
€ 24,90In De natuur op je huid laat Marion Naudts zien waarom natuurlijke cosmetica een goede keuze is én hoe je zelf verzorgende producten kunt maken. Stap-voor-stap leer je de basisprincipes: hoe maak je een crème, balsem, gel of schuimende shampoo? Welke producten kies je voor jouw huidtype en hoe bewaar je jouw zelfgemaakte cosmetica?
Aan de hand van meer dan 50 recepten en evenveel interessante weetjes kan je eindeloos gaan variëren: een kleimasker of shampoobar, een romige bodycrème of een spray tegen haarroos, een anti-littekenzalf of solide scheerschuim. Van top tot teen, voor elk stukje huid, voor man, vrouw en kind.
Marion is orthopedagoog en herborist. Onder de naam ‘Marion Maakt’ geeft zij workshops waarin ze enthousiast vertelt hoe je natuurlijke verzorgingsproducten kan maken.
-
Het haperende brein
€ 22,90Over de ziekte dementie, over mensen met een haperend
brein, spreekt en publiceert men doorgaans in medische
en wetenschappelijke termen. Daarbij is er veel aandacht
voor de tragiek,
de angst en het verval. Een gemiste kans, want er is veel
meer dan zwaarte en pijn alleen.
Leontine Trijber laat zien dat met nieuwe vaardigheden,
positieve aandacht én een flinke dosis creativiteit het
leven met dementie voor alle betrokkenen aangenamer
kan zijn. Door telkens weer de juiste snaar te vinden én
te raken kan er gedurende vele jaren na de diagnose nog
heel veel wél.
Het boek staat vol met handige adviezen en eye-openers
waarmee mensen met een haperend brein en iedereen
om hen heen steun, levensgeluk, plezier en contact
kunnen blijven ervaren. -
Gif in uw voeding
€ 22,90Op de ingrediëntenlijst van zowat alle fabrieksvoeding – van koekjes tot afbakbroodjes, van pudding tot gepelde garnaaltjes – zie je E-nummers staan. Niet minder dan 385 verschillende E-nummers komen in onze voeding terecht. De consument is zich niet bewust van de betekenis van die E-nummers, noch van de gevaarlijke bijwerkingen. Maar wat zijn E-nummers, en waarom worden ze gebruikt? De ‘E’ verwijst naar Europa, en de nummers, een getal van drie of vier cijfers, staan voor een additief. Dat is bijna altijd een chemische stof die wordt toegevoegd, zodat het product langer houdbaar is, niet verkleurt, of de smaak of geur vervangt die het verliest tijdens het productieproces. En dan eten we drie koekjes bij de gearomatiseerde thee, een diepvriespizza als avondeten en onderuitgezakt op de bank een zakje zoute chips … De hoeveelheid E-nummers die een doorsnee consument per jaar binnenkrijgt, is aanzienlijk. Deze chemische stoffen werken op elkaar in en belasten onze organen.
-
Gebak met groenten
€ 24,95In Gebak met groenten neemt Vegamuze (Eveline Versluys) je mee naar de wondere wereld van zoet gebak en desserts met groenten. Brownies met courgette? Koekjes met broccoli? Of wat dacht je van crème brûlée met pompoen? Niets is te gek voor Vegamuze! In dit unieke bakboek leer je hoe je het allerlekkerste vegan gebak op tafel kunt toveren, en dat allemaal met groenten in de hoofdrol. Aan de hand van 45 inspirerende recepten, een explosie aan persoonlijke anekdotes en baktips ontdek je hoe lekker zoet gebak met groenten kan zijn. Van klassieke desserts als Boules de Berlins en wortelcake, tot inventieve en knotsgekke toetjes zoals glühweincake met witloof en cheesecake met asperges.





