Werkwandelaars
€ 24,90
Honderd jaar geleden trokken in onze Lage Landen veel mensen voor hun beroep nog lopend door het landschap: aardmakers, baggelaars, houtvesters, landmeters, mollenvangers, rooimeesters, slooters, waterklerken en zodensnijders. Zij stonden in een nauwe verhouding tot het landschap, kenden het als hun broekzak en waren in staat het op hun eigen manier te lezen als een boek. Mechanisatie, voortschrijdende technieken en de komst van de auto heeft veel lopend werk overbodig gemaakt.
Inmiddels zijn de meesten van deze ‘werkwandelaars’ uitgestorven. Wandelen tijdens je werk is bijna een luxe geworden. De helft van werkend Nederland heeft een zittend beroep. Daarmee is echter ook veel vanzelfsprekende kennis over ons landschap verloren gegaan. Tegelijk heeft onze moderne tijd ook weer nieuwe werkwandelaars voortgebracht. Voor routemakers, wandelcoaches, plandelmannen en landschapslezers is wandelen een vast onderdeel van hun werkdag. Schrijver-wandelaar Wim Huijser ging samen met fotograaf Andrea Gulickx met hen op pad en voerde gesprekken over hun ‘loopbaan’ en kijk op het landschap.
Wim Huijser (1960) is schrijver-publicist op het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap. Hij is auteur en samensteller van ruim zeventig titels. Veel zijn onderwerpen verkent hij in de vorm van wandelgesprekken. Bij Uitgeverij Noordboek verschenen eerder Pelgrimeren in de polder. Over mentale paden dicht bij huis (2021), IJle populieren. Volksboom in een veranderend landschap (2022), Aan de wandel (2022), Op Pieterpad (2023) en Het Genootschap – een modern feuilleton (2023).
Andrea Gulickx (1966) is professioneel fotograaf en bekend vanwege haar workshops en presentaties over macrofotografie, smartphone-fotografie en abstracte landschappen. Haar werk kenmerkt zich door een dromerige atmosfeer en eigen manier van kijken. De poëtische fotografie in haar project De Waal bewogen (2016-2017) resulteerde naast het gelijknamige boek in een serie exposities. Naast natuurreportages voor tijdschriften trekt ze met haar smartphone en Lensbaby geregeld de stad in.
Gerelateerde boeken
-
Eetbare bomen en struiken
Lekkers uit de natuur
In het bos, in je eigen tuin of in het park – overal groeien bomen en struiken die je lokken met hun heerlijke vruchten. En ook met hun knoppen, bloemen, bladeren en zelfs hun boomsap kan je je menu verrijken.Zeker determineren
Meer dan 350 foto’s en kleurenillustraties tonen alle belangrijke kenmerken en helpen je de verschillende boom-en struiksoorten betrouwbaar te determineren.
Correct verzamelen
Waar mag ik verzamelen? Welke onderdelen zijn eetbaar? En hoe kom ik bij die zoete vruchten bovenin? De mand is snel gevuld dankzij enkele eenvoudige tips en trucs.
Bewerken en bereiden
Soep of salade, smoothie of likeur, drogen, karameliseren of inleggen- talrijke recepten laten zien hoe de lekkernijen uit de natuur kunnen worden verwerkt.
-
-
Gif in uw voeding
Op de ingrediëntenlijst van zowat alle fabrieksvoeding – van koekjes tot afbakbroodjes, van pudding tot gepelde garnaaltjes – zie je E-nummers staan. Niet minder dan 385 verschillende E-nummers komen in onze voeding terecht. De consument is zich niet bewust van de betekenis van die E-nummers, noch van de gevaarlijke bijwerkingen. Maar wat zijn E-nummers, en waarom worden ze gebruikt? De ‘E’ verwijst naar Europa, en de nummers, een getal van drie of vier cijfers, staan voor een additief. Dat is bijna altijd een chemische stof die wordt toegevoegd, zodat het product langer houdbaar is, niet verkleurt, of de smaak of geur vervangt die het verliest tijdens het productieproces. En dan eten we drie koekjes bij de gearomatiseerde thee, een diepvriespizza als avondeten en onderuitgezakt op de bank een zakje zoute chips … De hoeveelheid E-nummers die een doorsnee consument per jaar binnenkrijgt, is aanzienlijk. Deze chemische stoffen werken op elkaar in en belasten onze organen.
-