Zo zijn we niet meer getrouwd
€ 24,90
Tot voor kort was het ondenkbaar: in bijna veertig landen kunnen mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen en de meeste kinderen worden inmiddels buiten het huwelijk geboren. Wat is er gebeurd?
In Zo zijn we niet meer getrouwd getrouwd getrouwd volgt Pol van de Wiel het spoor van het moderne instituut in Nederland en Frankrijk. Met de geboorte van het burgerlijk huwelijk rond 1800 krijgt de seculiere staat het primaat van de regelgeving, waar religieuze instanties dat eerder hadden. Daarmee is de weg vrij om het huwelijk te moderniseren. Maar nog lang blij de getrouwde vrouw handelingsonbekwaam, echtscheiding praktisch onmogelijk en bestaat er scherp onderscheid tussen ‘wettige’ en ‘onwettige’ kinderen.
De ontwikkelingen van de afgelopen halve eeuw vormen daarmee een duidelijke breuk. Het opzienbarende homohuwelijk blijkt
onderdeel van een stille, bredere transformatie, waarin de doorbraak van de waarden vrijheid en gelijkheid een hoofdrol speelt. De echtverbintenis wordt een optionele, horizontale band tussen twee
personen.
Op levendige wijze beschrijft Pol van de Wiel de ontwikkelingen in het huwelijk – een geschiedenis vol onverwachte wendingen.
Pol van de Wiel (1985) is verbonden aan de juridische faculteit van de Universiteit Maastricht. Hij studeerde rechten in Leiden, politieke filosofie aan de EHESS in Parijs en promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Dit boek is de publieksversie van zijn proefschrift.
Gerelateerde boeken
-
Gebak met groenten
In Gebak met groenten neemt Vegamuze (Eveline Versluys) je mee naar de wondere wereld van zoet gebak en desserts met groenten. Brownies met courgette? Koekjes met broccoli? Of wat dacht je van crème brûlée met pompoen? Niets is te gek voor Vegamuze! In dit unieke bakboek leer je hoe je het allerlekkerste vegan gebak op tafel kunt toveren, en dat allemaal met groenten in de hoofdrol. Aan de hand van 45 inspirerende recepten, een explosie aan persoonlijke anekdotes en baktips ontdek je hoe lekker zoet gebak met groenten kan zijn. Van klassieke desserts als Boules de Berlins en wortelcake, tot inventieve en knotsgekke toetjes zoals glühweincake met witloof en cheesecake met asperges.
-
-
Altijd moe
Dit boek helpt je energie te tanken!
Langdurige en ernstige vermoeidheid ontstaat wanneer men systematisch het ontspanningsmechanisme onderdrukt, zodat vermoeidheid zich opstapelt. Dit gebeurt traag en onopgemerkt vanuit een ongezonde en stressvolle levenswijze. De energiehuishouding zakt in elkaar én er stapelen zich toxische stoffen op die niet of te traag het lichaam verlaten. Deze toxische stoffen liggen aan de basis van de vermoeidheid. Dit complexe proces doet vermoeidheid in ernst en duur toenemen, heeft zijn weerslag op het gedrag en tast heel de persoonlijkheid aan. Men zit gevangen in de spreekwoordelijke vicieuze cirkel.
Jan Dries is duidelijk. Niet de vermoeidheid is het probleem, wel het gebrek aan lichamelijk herstel. Door onder andere eenvoudig en kortstondig te bewegen, de zogenoemde mini-bewegingen, het hoofd leeg te maken, je bioritme te respecteren, energierijke voeding te eten en vooral door energierovers als stress en negatieve emoties uit te schakelen overwin je vermoeidheid opvallend snel en ben je weer in staat om actief door het leven te gaan.
Jan Dries is auteur van gezondheidsboeken, heeft een rijke ervaring opgebouwd als Relaxatietherapeut en Persoonlijkheidsanalist en is goed vertrouwd met deze problematiek.
-
De verstandige kock
De verstandige kock, of sorghvuldige huyshoudster was een kleine honderd jaar lang dé culinaire bestseller van Nederlandse bodem. Het is het enige gedrukte Nederlandstalige kookboek uit de zeventiende eeuw in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De Amsterdamse druk uit 1669 werd als sluitstuk opgenomen in het driedelige Het Vermakelijck landtleven, een handleiding voor buitenplaatsbezitters om zelfvoorzienend te zijn. Een kookboek om lekker te koken met wat de grond schaft.
MARLEEN WILLEBRANDS, ALEXANDRA VAN DONGEN EN MANON HENZEN
De verstandige kok Lekker koken met wat de grond schaft Marleen Willebrands, neerlandica en culinair-historisch deskundige, hertaalde 194 recepten in modern-Nederlands en geeft uitgebreide achtergrondinformatie bij dit bijzondere kookboek. Alexandra van Dongen, kunsthistorica en conservator van Museum Boijmans Van Beuningen, beschrijft het keuken- en tafelgerei dat voorkomt in De verstandige kok aan de hand van eigentijdse schilderijen en voorwerpen, en koppelt dit aan de recepten. Manon Henzen, culinair historica en eigenaar van historisch kookatelier eet!verleden, bewerkte twintig tongstrelende recepten voor de moderne keuken. Zo kan iedereen de smaak van de zeventiende eeuw ontdekken.