Geluiden van het leven
€ 29,90
In de natuur vinden veel opmerkelijke gesprekken plaats, niet alleen tussen dieren, maar ook tussen planten en schimmels. Wetenschappers zijn erin geslaagd deze gesprekken, vaak buiten het menselijk gehoorbereik, bloot te leggen door gebruik te maken van baanbrekende digitale technologieën.
In dit boek maken we kennis met de onderzoekers die, geholpen door kunstmatige intelligentie, deze geluiden weten te decoderen en woordenboeken voor dierentalen samenstellen. En we lezen over wetenschappers die proberen om ook met planten, koralen en schimmels een gesprek aan te gaan. Want als je kunt communiceren met de Oost-Afrikaanse olifant en de Pacifische potvis, met vleermuizen en honingbijen, waarom dan niet ook met planten en schimmels? En wat betekent dit voor onze toekomstige relatie met de natuur?
Een geweldige reis naar het verborgen rijk van de natuurgeluiden
Karen Bakker (1971-2023) promoveerde aan de University of Oxford en was professor aan de University of British Columbia. Ze ontving talloze onderscheidingen, waaronder een Annenberg Fellowship (Stanford University), een Guggenheim Fellowship en een Radcliffe Fellowship (Harvard University).
Gerelateerde boeken
-
De Hemelbouwer
Aan het eind van de achttiende eeuw bouwt Eise Eisinga, inwoner van de kleine universiteitsstad Franeker, een schitterend model van het zonnestelsel. Als het af is, verspreidt het nieuws van dit Planetarium zich razendsnel over de wereld.
Met dit boek vertelt Arjen Dijkstra een prachtig nieuw verhaal over het leven van Eisinga en het ontstaan van het Franeker Planetarium. Via tientallen, voorheen onbekende, bronnen weet hij een verrassend beeld te construeren van de Hemelbouwer. Dijkstra plaatst Eisinga in de context van grote economische, politieke en wetenschappelijke veranderingen. De geschiedenis van Eisinga en het Planetarium zijn nauw verweven met het ontstaan van het moderne Nederland. -
Past het dier nog op ons bord?
Past het dier nog op ons bord? Deze vraag houdt de Wageningse wetenschapper Imke de Boer al lange tijd bezig. De huidige veehouderij draagt bij aan de klimaatcrisis en het verlies van biodiversiteit. Moeten we daarom allemaal veganist worden? Misschien niet. Het is mogelijk dieren alleen nog te voeren met biomassa die wijzelf toch niet kunnen eten, zoals reststromen en gras. Dan past een beetje dierlijk voedsel wel in een duurzaam dieet. Maar is zo’n dieet nog wel gezond voor ons? En willen we überhaupt nog wel dieren houden en doden voor de productie van ons voedsel?
Dit boek neemt je mee op een persoonlijke reis langs al deze vragen, en biedt de wetenschappelijke basis die nodig is voor het formuleren van antwoorden.Imke J.M. de Boer is hoogleraar Dieren & Duurzame Voedselsystemen aan Wageningen University & Research en heeft het bedrijf De Boer en Voedsel. Als systeemdenker wil zij bijdragen aan een duurzame voedseltoekomst. Voor haar visie daarop ontving ze, samen met haar team, de prestigieuze Rockefeller Food System Vision Prize.