Het grote misverstaan

Nadenken over de hereniging van de Nederlanden
Karel Luyckx

 27,50

Vlaanderen en Nederland eengemaakt? Is dit een utopie of kan het morgen realiteit zijn? Karel Luyckx ging op zoek naar de mening van bekende Nederlanders en Vlamingen over dit heikele onderwerp. Met als resultaat enkele tientallen denkers, wetenschappers of gewone mensen die spontaan gehoor gaven aan de vermetele initiatiefnemer. Van de erevoorzitter van het Vlaamse parlement tot gevierd cabaretier, naast geleerde professoren, een filosoferende huisvrouw, een stoere zeebonk en geprezen columnisten.
MET BIJDRAGEN VAN
KEES MIDDELHOFF (†) – THIERRY BUTEZ – DERK JAN EPPINK – JOOST HINTJENS – MARLIES LAMONT–BROUWERS – MIGUEL TIMMERMANS – PAUL VAN VLIET (†) – NICOLINE VAN DER SIJS – KELLY KEASBERRY – EDDY SERIE – PETER DEBRABANDERE – MARINEL GERRITSEN – ANKIE GIJSEL – VIK EGGERMONT – MATTHIAS STORME – GERARD DEN BURGER – ALEXANDER KAREL EVRARD – KURT LAPERE – MARITA MATHIJSEN – JAN PEUMANS – HENK HOUWAART – ELLY VAN DER SMISSEN – IEM AL BIYATI – IGNACE LOWIE – JAN NECKERS – ULRICH VAN SPITAEL – MARLEEN TOLLENAERE – HANS NELIS – PHILIPPE DEGRANDE

Verschijningsvorm:
Paperback
Taal:
Nederlands
Uitgeverij:
Sterck & De Vreese
Aantal pagina's:
208
Druk:
1
ISBN:
9789464710618
Gewicht:
365 gram
Afmeting:
230x151x21 mm
Uitgiftedatum:
29-06-2023

Gerelateerde boeken

  • Groen in alles wat we doen

    Groen in alles wat we doen

    Duurzaam ondernemen vanuit een ecologisch-liberale filosofie
    Alfred van Kempen
     19,90

    Groen in alles wat we doen

    Als de monumentale beuken in het Wasven, een groen domein in Eindhoven, geveld dreigen te worden, ontstaat er een actiegroep. Deze groeit met vallen en opstaan uit tot een onderneming; een symbiose van vakgerichte dagbesteding, biologische landbouw, natuurbeheer en duurzame horeca. In de gekozen aanpak, de ecologisch-liberale filosofie van John Dewey, staat gemeenschapszin centraal door als individu te participeren in de gemeenschap. Het Wasven als inspirerend voorbeeld voor duurzaam handelen in de praktijk.

     19,90
  • Grenzen van de gemeenschap

    Grenzen van de gemeenschap

    Een kritiek van radicale bewegingen
    Helmuth Plessner
     27,50

    Grenzen van de gemeenschap

    Standaardwerk over politiek filosofie

    Wie radicaal is, heeft idealen die in steen zijn gebeiteld. Maar de mens zelf is niet van steen. We vallen nooit helemaal met onszelf samen, en dus ook niet met onze idealen. Neem geweldloosheid. Zeker iets om naar te streven, maar kun je echt altijd geweldloos zijn? Vanuit deze gedachte – streef idealen op een open manier na – ontwikkelde de Duits-Nederlandse denker Helmuth Plessner (1892-1985) een politieke filosofie.

    Helmuth Plessner ontvluchtte Duitsland in 1933 en accepteerde een hoogleraarschap in Groningen. Tijdens de oorlog dook hij onder in Amsterdam om na de oorlog in Groningen terug te keren. Intussen steeg zijn roem – mede door zijn bekende boek Lachen en wenen. Na 1945 keerde hij terug naar Duitsland, waar hij als vooraanstaand denker zijn stempel op de Duitse cultuur drukte.

    Jan Vorstenbosch verzorgde deze eerste vertaling van Grenzen van de gemeenschap.

     27,50
  • Een politiek gevangene in Nederland

    Een politiek gevangene in Nederland

    Het verhaal van Hüseyin Baybasin
    Rein Gerritsen
     27,50

    Een politiek gevangene in Nederland

    Heeft Nederland een politieke gevangene? Het schokkende antwoord is: ja. De Koerdische politieke leider Hüseyin Baybasin zit al ruim 25 jaar vast in Nederland. Na de oprichting, in Den Haag, van het Koerdisch Parlement in Ballingschap werd hij in de raderen van de wereldpolitiek vermalen. Wetenschapsfilosoof Rein Gerritsen laat zien hoe een Turks-Nederlandse politie-eenheid bewijs vervalste, waarna criminologen, vertalers, rechters, raadsheren en politici in het web van leugens verstrikt raakten. Het voorwoord bij deze biografie is geschreven door een aantal gevangenisdirecteuren. Zij verzetten zich openlijk – heel ongebruikelijk voor ambtenaren – tegen Baybasins onterechte opsluiting.

    Rein Gerritsen (1959) studeerde wijsbegeerte, natuurkunde en theoretische psychologie aan de Universiteit Utrecht. Hij is al jaren actief als wetenschapsfilosoof, vertaler en schrijver. Hij publiceerde eerder onder meer het boek James en vertaalde William James’ boek Pragmatism.

     27,50